• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

18.09.2020

07:13

RAĐA SE NOVA NUKLEARNA SILA NA ISTOKU! Poverljivi kineski izveštaj izazvao pometnju na zapadu, jedna zemlja se uzdiže munjevitom brzinom!

Vesti

RAĐA SE NOVA NUKLEARNA SILA NA ISTOKU! Poverljivi kineski izveštaj izazvao pometnju na zapadu, jedna zemlja se uzdiže munjevitom brzinom!

Podeli vest

Poverljivi kineski izveštaj otkriva da Saudijska Arabija ima dovoljno rude uranijuma od koje može da napravi nuklearno gorivo, piše Sputnjik

To je, kako navode, izazvalo strah na Zapadu da bi Rijad mogao da krene u proizvodnju nuklearne bombe uz pomoć Kine.

Izveštaj su sačinili kineski geolozi, koji vladi u Rijadu pomažu u mapiranju rezerve uranijuma u skladu sa dogovorom o nuklearnoj kooperaciji dve zemlje, piše londonski "Gardijan", koji tvrdi kako je imao uvid u taj izveštaj.

KUVAR IZ KONZULATA IZNEO STRAŠNE DETALJE, TRAŽILI SU DA HITNO UKLJUČI RERNU! Odmotava se jezivo klupko o ubistvu Kašogija!

PROPALA IZGRADNJA GRADA BUDUĆNOSTI! Veštački mesec i leteća kola usred pustinje bili su deo plana vrednog 500 miliona dolara, KORONA KRIZA SVE UGROZILA!

Prema tom izveštaju, Saudijska Arabija može da računa na 90.000 tona uranijuma iz tri najveća nalazišta u zemlji.

Saudijska Arabija već nekoliko godina najavljuje mogućnost uvođenja nuklearne energije, ali eksperti tvrde da bi to moglo da dovede i do stvaranja nuklearnog oružja.

"Ukoliko su tačne tvrdnje o rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji, one bi mogle da budu dovoljne za nekoliko nuklearnih elektrana", kazao je profesor rudarstva na Univerzitetu Eksiter Kip Džefri.

Foto: Pixabay

Domaće rezerve uranijuma obezbeđuju državi mogućnost da ne zavisi od njegovog uvoza, te samim tim i mogućnost razvoja oružja, navodi londonski list.

- Ako razmatrate razvoj nuklearnog oružja, što vam je nezavisniji nuklearni program, tim bolje. U nekim slučajevima, strani dobavljači uranijuma mogu da zahtevaju njegovu primenu isključivo u mirnodopske svrhe. Ali ako imate svoj uranijum, ne morate o tome da brinete - kaže istraživač nuklearnog programa Karnegijeve fondacije Mark Hibs.

Stručnjak Bruking instituta Brus Ridel smatra da užurbana potraga za domaćim rezervama uranijuma u Saudijskoj Arabiji može da ukaže na želju za razvojem nuklearnih postrojenja ne samo u mirnodopske svrhe.

Mogućnost da Saudijska Arabija razvije nuklearno oružje podstaknuta je izjavom princa Mohameda Bin Salmana, koji je 2018. godine rekao da će, ukoliko njihov rival Iran razvije nuklearnu bombu, "to učiniti i Saudijska Arabija najbrže što može".

Foto: Public

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je nedavno da razgovara sa Saudijskom Arabijom u vezi sa monitoringom njihovog nuklearnog programa, te da Rijad do sada nije pristao na kontrolu koja bi potvrdila da se taj program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Kako tvrdi Mark Hibs, Peking je zainteresovan da pomogne Saudijskoj Arabiji, iako je ta zemlja ključni američki saveznik u regionu, kako bi našla novog kupca za svoje nuklearne elektrane, ali i potencijalnu zemlju iz koje bi uvozila uranijum.

Saudijski zvaničnici negirali su da je istraživanje uranijuma u vezi sa razvojem nuklearnog oružja i tvrde kako se radi o strategiji diversifikacije ekonomije, kako ne bi zavisila samo od nafte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bata Koja

pre 3 godine

Pa ovo nije nista novo, Newsweek i Guardian su o ovome pisali pretprosle godine, a Saudiska Arabija je cvrsto uz Ameriku tako da nekakva saradnja sa kinezima otpada, naravno prodaje nafte kinezima ostaje ( najveci kupci na svetu). Tako da nikakav strah ili zabrinutost, na zapadu na postoji, cak je moguce da Westinghouse proda svoj reaktor Sudiskoj Arabiji

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija