• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.09.2020

17:28

ZAHAROVA UDARILA NA EU! Poziv Tihanovske u Brisel je mešanje u unutrašnje poslove Belorusije!

Vesti

ZAHAROVA UDARILA NA EU! Poziv Tihanovske u Brisel je mešanje u unutrašnje poslove Belorusije!

Podeli vest

Koketiranje Brisela sa bivšim predsedničkim kandidatom na izborima u Belorusiji Svetlanom Tihanovskom i poziv da dođe na sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove ove zemlje, navodi u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove

- Koketiranje ministara spoljnih poslova Evropske unije sa samozvanim predstavnikom beloruske opozicije i njen poziv u Brisel na ‘razgovore’ deo su scenarija mešanja u unutrašnje poslove Belorusije. Ovo je direktno narušavanje osnovnih normi Povelje UN i principa Helsinškog dogovora, čiji jubilej međunarodna zajednica obeležava ove godine - istakla je Zaharova.

PRVI PUT U ISTORIJI RUSI IMAJU ORUŽJE KOJE NEMA NIKO NA SVETU! Putin je sada pozvao konstruktora, ono što je rekao PAMTIĆE GENERACIJE!

DŽONSON POSLAO UPOZORENJE: Drugi talas epidemije stiže u Veliku Britaniju!

Smena vlasti preko sankcija

U spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije učvršćuje se namera da će se vlast u Belorusiji smeniti preko sankcija i priznanja "samozvanaca", smatra Zaharova.

- Vidimo da se u spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije sve više učvršćuje nepoštovanje objektivne unutrašnje političke realnosti Belorusije, neobuzdana podrška opozicionih snaga, sve do priznavanja ‘samozvanaca’ od strane pojedinih država-članica Evropske unije, koje Brisel nije u stanju da ‘pritegne’, kao i da se računa na smenu aktuelne vlasti sankcijama, pritiscima i propagandom. Nažalost, Belorusija u tom smislu nije jedini primer - konstatovala je portparolka.

Sankcije smetaju uspostavljanju dijaloga

Uvođenje sankcija Evropske unije protiv beloruskih zvaničnika smetalo bi uspostavljanju dijaloga i obnavljanju stabilnosti u zemlji, dodala je Zaharova.

- Naš stav o sredstvima sankcija koje koristi Evropska unija dobro je poznat. Ona su nelegitimna sa stanovišta međunarodnog prava i predstavljaju nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari - navodi se u saopštenju.

- A u kontekstu situacije u Belorusiji, to je u suprotnosti sa ciljem vraćanja stabilnosti, uspostavljanja dijaloga, pokretanja ustavnog procesa i ublažavanja tenzija, o čemu su predstavnici Evropske unije toliko mnogo govorili - zaključila je Zaharova.

Protesti opozicije u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Ranije je portparolka Tihanovske Ana Krasulina saopštila da će beloruska opozicionarka učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu 21. septembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 3 godine

Kako EU zvaničnike nije sramota, sa jedne strane svakodnevno drže pridike o demokratiji i pravu građana na slobodan izbor a kad na tim izborima ne pobedi gotovo anonimna opozicionarka, koju očigledno i javno podržavaju, oni je pozivaju u Brisel. Koji ona ima legitimitet? Ko je nju ovlastio da u Briselu, u ime suverene države Belorusije pregovara ili razgovara o bilo čemu? Čime pravdaju dirktno i javno mešanje u suverenitet jedne zemlje? Uz to ona je odmah nakon izbora "junački" pobegla iz zemlje i odande ruši svoju zemlju. Potpuno isti scenario i sve identično onome što smo videli u Venecueli. Nemaju čak ni toliko mašte da smisle drugačiju scenografiju ... Evropska unija? Ne hvala, naš suverenitet nije na prodaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija