• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.09.2020

18:23

MISTERIJA NEBESKOG DISKA! Sofisticirani sat star blizu 4.000 godina! (VIDEO)

Vesti

MISTERIJA NEBESKOG DISKA! Sofisticirani sat star blizu 4.000 godina! (VIDEO)

Podeli vest

U blizini nemačkog grada Nebre, 1999. godine, dvojica tragača za blagom su pomoću detektora metala pronašli neobičan artefakt

Stručnjaci su zaključili da disk obima trideset dva centimetra, presvučen plavkasto-zelenom patinom sa zlatnim umecima u obliku sunca, meseca i zvezda, predstavlja religijski predmet, ali i sofisticirani astronomski sat.

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA DRMA SVET! Imuni na koronu, a nisu je preležali?!

PRVI PUT U ISTORIJI RUSI IMAJU ORUŽJE KOJE NEMA NIKO NA SVETU! Putin je sada pozvao konstruktora, ono što je rekao PAMTIĆE GENERACIJE!

Radiokarbonska analiza je pokazala da je tzv. Nebeski disk iz Nebre nastao pre više od 3.800 godina, što ga čini najstarijim poznatim prikazom svemira.

Iako se na početku sumnjalo u autentičnost predmeta, struka je odbacila takve spekulacije, a o disku se od tada više-manje priča kao o jednom od najvrednijih arheoloških nalaza dvadesetog veka i kao nemačkom nacionalnom blagu, piše portal Povijest.

Međutim, pojedini arheolozi tvrde da čuveni disk nije onoliko star kao što je prvobitno utvrđeno.

- Da budemo precizni, vreme njegovog nastanka pomera se na nekoliko hiljada godina, pa samim tim postoji barem jedan stariji kosmički prikaz pronađen na svodu drevne egipatske grobnice.

Arheolozi Rupert Gebhard i Ridiger Kraus u studiji tvrde da disk uopšte nije bio deo bogate riznice iz bronzanog doba.

- Znali smo da ćemo doživeti napade – za Nemce, ovaj predmet predstavlja nacionalno blago, baš poput Betovenove "Devete simfonije". Odgovornost prema istini je, međutim, veća od one prema kolektivnom osećaju ponosa - kaže Gebhard.

Kako je došlo do zabune?

- Pre svega traganje za blagom pomoću detektora metala u Nemačkoj se smatra ilegalnim, odnosno pljačkom grobova. Dvojica muškaraca, koji su uhapšeni nedugo nakon što su pronalazak prodali za tridesetak hiljada tadašnjih nemačkih maraka, hteli su da dokažu da sarađuju s organima zakona i u iskazu su istakli mnoge neproverene detalje, između ostalog, i laž da je disk bio deo veće zbirke - tvrde istraživači.

Da li su Jesu li Gebhard i Kraus u pravu, pokazaće, međutim, tek dalje analize.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija