• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.09.2020

21:40

PRE PRVOG RAZREDA MORAJU U PRIPREMNI! Bugarski ministar o stupanju Skoplja u EU!

Vesti

PRE PRVOG RAZREDA MORAJU U PRIPREMNI! Bugarski ministar o stupanju Skoplja u EU!

Podeli vest

Niko ne namerava da uvodi nove kriterijume za stupanje Severne Makedonije u EU, rekao je bugarski potpredsednik vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov. On je istakao da je bugarska vlada odavno iznela svoj stav koji ostaje nepromenjen, prenosi agencija BGNES

Karakačanov je naglasio da od trenutka potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom 2017. godine, Nikola Dimitrov koji vrši funkciju ministra spoljnih poslova Severne Makedonije, nije učinio ništa kako bi se bilaterali odnosi poboljšali.

- Bugarska treba da se usprotivi održavanju prve međuvladine konferencije (u EU o pristupanju Severne Makedonije), ako brani svoje nacionalne i evropske interese - istakao je bugarski ministar.

Prema njegovim rečima, makedonske kolege iz zajedničke istorijske komisije ne ulažu napore da se uspostavi dijalog.

- Ti ljudi apsolutno nemaju nameru da vode iskren dijalog sa Bugarskom. Oni smatraju da se neke stvari mogu prikriti da budu nevidljive. Oni zamišljaju da će neko u Briselu ili u svetu izvršiti pritisak na Bugarsku i da ćemo se predati. Očigledno ne znaju šta je EU i kako funkcioniše. Imali su tri godine za prevaspitavanje - konstatovao je Karakačanov.

 

 

On je naglasio da je Bugarska iznela svoj okvirni stav još 2019. godine (sa zahtevima da se, između ostalog, prekine mržnja, odustane od ideje makedonske manjine u Buharskoj) i da se bugarska diplomatija pridržava stava vlade i parlamenta.

- Bugarska se neće usprotiviti, samo će reći da još nije vreme da se odredi datum prve međuvladine konferencije. Kada neko nije spreman da krene u prvi razred, ide u pripremni. Sada govorim u ime vlade - poručio je Karakačanov.

Republika Severna Makedonija i Republika Bugarska potpisale su Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji pored osnaženja ekonomskih odnosa između ova dva suseda, predviđa i prevazilaženje sporova oko istorijskih pitanja formiranjem zajedničke međudržavne komisije koja se bavi pitanjima istorije, istorijskih udžbenika, interpretacije istorijskih događaja i istorijskih heroja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija