• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2020

11:15

ODNOS SNAGA JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Evo čime raspolažu sukobljene vojske, ali i šta može da uvuče CEO SVET U RAT! (FOTO/VIDEO)

Vesti

ODNOS SNAGA JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Evo čime raspolažu sukobljene vojske, ali i šta može da uvuče CEO SVET U RAT! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. To otvara pitanje čime raspolažu vojske dve zemlje

U vojskama Azerbejdžana i Jermenije dominira sovjetsko, odnosno rusko naoružanje. Kada se govori o njihovom sukobu, moraju se pomenuti još dve velike zainteresovane sile, Turska i Rusija.

Rusija prodaje naoružanje obema zemljama, i ima intenzivnu vojnu saradnju sa Jermenijom. Na tlu Jermenije je i ruska vojna baza. Takođe, Jermenija je članica ODKB-a, što joj pruža i veće mogućnosti za saradnju s Rusijom i kupovinu oružja.

Turska otvoreno podržava Azerbejdžan. Jermenija tvrdi da ih napadaju turski avioni F-16 i da je jedan oborio jermenski Su-25, što Azerbejdžan i Turska negiraju.

Dobar deo naoružanja i tehnike Azerbejdžan i Jermenija već su izgubili u ratu za Nagorno-Karabah, od tada je počela obnova i ulaganje u vojsku.

Ishode vojnih sukoba nije uvek lako predvideti, i oni zavise od mnogo faktora. Analitičari su generalno saglasni da Azerbejdžan ima snažniju i brojniju armiju, ali da Jermenija ima određene strateške prednosti zbog konfiguracije terena i oblasti koje kontroliše.

Odnos snaga Jermenije i Azerbejdžana

Odbrambeni budžet Azerbejdžana iznosi dve milijarde i 73 miliona dolara. Ta zemlja, kao i Jermenija, višestruko je uvećavala vojni budžet tokom prethodne decenije. Prema podacima CIA, odbrambeni budžet Azerbejdžana je u 2019. godini iznosio 5,4 odsto BDP-a, što je veoma visoko i stavlja ga na deseto mesto u svetu po tom parametru.

Foto: Printscreen/armedforces

Jermenski odbrambeni budžet iznosi milijardu i 385 miliona dolara.

Kako CIA navodi, Jermenija izdvaja 4,9 odsto BDP-a za odbranu, i sedma je na svetu po tom parametru. Postotak izdvajanja Azerbejdžana i Jermenija ze vojsku i odbranu mnogo govori o svesti i spremnosti tih zemalja za ratovanje.

Vojska

Prema sajtu Global Firepower Index koji rangira vojske u svetu, Azerbejdžan zauzima 64. od 138 mesta na listi. Ta zemlja ima oko 67.000 aktivnih vojnika i još oko 300.000 u rezervnom sastavu (ukupna populacija je nešto veća od pet miliona ljudi).

Foto: Printscreen/armedforces

Na listi sajta Global Firepower Index jermenska vojska zauzima 111. mesto. U njenom sastavu je 45.000 aktivnih vojnika i 210.000 rezervista (ukupna populacija oko tri miliona ljudi).

Mehanizacija

Kada je reč o mehanizaciji, navedeno je da Azerbejdžan ima oko 665 tenkova, i više od 1.600 oklopnih vozila. U sastavu vojske su tenkovi T-55, T-72 i T-90s. Među oklopnim transporterima dominiraju BTR-60 i BTR-70.

Tu je 187 komada samohodne artiljerije, i 227 komada vučne artiljerije, kao i minobacači.

Najzastupljenija je samohodna haubica 2S3, poznatija kao "gvozdika".

Foto: Printscreen/armedforces

Jermenija ima 529 tenkova, od kojih su najzasupljeniji T-72. U sastavu vojske je 748 oklopnih borbenih vozila, među kojima dominira BMP-1.

 

 

Tu su takođe samohodne haubice 2S1, ali je više vučne artiljerije.

Avijacija

Vazdušne snage Azerbejdžana broje ukupno 127 letelica. Osnovu čine avioni "mig-29" kupljeni od Ukrajine. Prošle godine se jedna letelica tog tipa srušila u Kaspijsko more. Nakon toga, a i zbog jermenske nabavke novih aviona, ozbiljno je počelo da se razmišlja o nabavci i modernizaciji azerbejcanskih višenamenskih aviona.

Osim toga, tu su i Su-24 i Su-25, kao i "mig-21". Azerbejdžan poseduje i jedan transportni Il-76.

Azerbejdžan ima 75 helikoptera. Od toga je oko petnaestak napadačkih Mi-24. Kada je o transportnim helikopterima reč, tu su Mi-8 i lako naoružani transportni helikopter Mi-2.

Foto: Printscreen/armedforces

Prema podacima sa većine sajtova, vazduhoplovne snage se sastoje od 65 letelice, od čega su 13 lovačko-bombarderski avioni, tri transportna i devet školskih.

Međutim, Jermenija je skoro nabavila avione Su-30SM od Rusije, i u planu dodatne isporuke. Reč je o avionu četiri plus generacije, izuzetnih karakteristika i manevarskih sosobnosti.

Jermenija ima 42 helikoptera, od kojih su 20 napadački. Glavnu ulogu igra Mi-24.

Moraju se pomenuti i snage Nagorno-Karabaha, koje se sastoje iz 20.000 veoma dobro obučenih vojnika i oficira koji su i stalnom stanju pripravnosti. Njihova obuka i vežbe su veoma učestali i intenzivni.

Oni su opremljeni tenkovima, artiljerijom i PVO sistemima, ka i malim brojem aviona i helikoptera.

Mornarica

Za razliku od Jermenije koja nema izlaz na more, u sastavu oružanih snaga Azerbejdžana je i mornarica koja broji 31 plovilo. Treba pomenuti četiri podmornice i jednu fregatu.

Još uvek nisu sve pokazali...

Obe zemlje imaju naprednije oružje koje još uvek nije iskorišćeno. Azerbejdžan na primer tvrdi da će uništiti sisteme S-300 koji se približavaju zoni sukoba.

Svakako, još intenzivniji sukob dve zemlje teško da bi protekao bez direktnog ili indirektnog mešanja stranih sila, naročito jer je Kavkaz na strateški važnom položaju gde mnogi vide svoje interese.

 

 

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da Oružane snage Azerbejdžana imaju adekvatan odgovor na moguću primenu sistema "Iskander“ od strane Jermenije u sukobu.

- Nažalost, od jermenske strane se svašta može očekivati. Teško mi je da sa vojne tačke gledišta komentarišem kakav će biti odgovor. Siguran sam da Oružane snage Azerbejdžana imaju adekvatan odgovor - rekao je azerbejdžanski ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija