• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji

09.10.2020

17:28

HRVAT SE BORI SA KORONOM POLA GODINE, POSLALI GA NA RENGEN, A ONDA - ŠOK! Pluća skoro da nije bilo!

Vesti

HRVAT SE BORI SA KORONOM POLA GODINE, POSLALI GA NA RENGEN, A ONDA - ŠOK! Pluća skoro da nije bilo!

Podeli vest

Slučaj jednog pacijenta iz Zagorja u Hrvatskoj potvrđuje sve češće primere da covid-19 može imati velikih i dugotrajnih posledica na zdravlje mesecima nakon što pacijent više nema virus

- Bio je početak aprila i telefonom mi se javio jedan moj pacijent. Rekao mi je da ima simptome za koje misli da bi mogli biti znakovi kovida 19 - ispričala je doktorka Dijana Ramić Severinac.

- Slično se osećala i njegova supruga, da bi se na kraju pokazalo da su oboje pozitivni na koronavirus. Inače, radi se o 55-godišnjem pacijentu koji je potpuno zdrav, njegov je zdravstveni karton bio gotovo prazan. Kada mi se javio, imao je laganu temperaturu, kašljao je i žalio se na čudan osećaj u plućima. Čula sam se s njim i njegovom suprugom gotovo svaki dan. Nije im se činilo da je nešto opasno - dodala je.

Dr Ramić Severinac je navela da su prošle četiri nedelje izolacije, pacijent je ponovo testiran i bio je negativan.

- Bila sam uverena da će sve biti dobro. Ali ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne oseća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga ‘bole pluća’… Urađen mu je rendgen i videlo se da ima upalu pluća - ispričala je doktorka.

Mnogi, čak i zdravi i mladi ljudi nedeljama se, a neki i mesecima, žale na hronični umor, kašalj, nesanicu, opadanje kose, kratki dah, glavobolje, bolove u mišićima, zbog čega ne mogu normalno da funkcionišu, ali se više ne vode kao kovid bolesnici pa budu s novim dijagnozama izgubljeni u zdravstvenoj administraciji. Ipak, sve je više lekara koji upozoravaju na tzv. "dugi kovid" pacijente, odnosno, “dugotrajne kovid pacijente” koji bi morali da dobiju upravo takvu dijagnozu.

Foto: Pixabay

Ovih dana u Velikoj Britaniji vode se rasprave o tome da njihova Nacionalna zdravstvena služba (NHS) uvede "long covid" kao posebnu dijagnozu i da Agencija za uvođenje novih lekova i novih metoda lečenja, NICE, napravi, u saradnji sa naučnicima, smernice za lečenje takvih pacijenata.

Ovakvi pacijenti se nakon negativnog testa “izgube” iz bolničkog sistema u kojem se leči covid-19, ali zato njihovi izabrani lekari imaju potpuni uvid u ono što se dalje zbiva sa zdravljem onih koji prebole koronavirus. Drugim rečima, pacijent koji i dalje ima ozbiljne probleme zbog kovida vodi se kao pacijent s upalom pluća, a ne kao pacijent s dugim kovidom. Zato dr Ramić Severinac ima to iskustvo jer je njen pacijent s početka teksta tek pre desetak dana zatvorio bolovanje.

- Da, on više nije hteo da bude na bolovanju, ali ja ga objektivno ne bih pustila na posao jer se nije do kraja oporavio. Pokušali smo nakon rendgena da lečimo njegovu upalu pluća antibioticima, ali pomaka nije bilo i na kraju je završio na lečenju u Klinici na Jordanovcu. Njegov MSCT je pokazao poraznu sliku – pluća gotovo da nije bilo. Završio je na kortikosteroidima, odlazio je na plućnu rehabilitaciju i još se nije do kraja oporavio, premda se lečio gotovo pola godine - kaže dr. Ramić Severinac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija