• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.10.2020

15:17

SI POZVAO VOJSKU DA SE SPREMI ZA RAT! Peking će brutalno reagovati ako se SAD usude da prodaju Tajvanu oružje!

Vesti

SI POZVAO VOJSKU DA SE SPREMI ZA RAT! Peking će brutalno reagovati ako se SAD usude da prodaju Tajvanu oružje!

Podeli vest

Predsednik Kine Si Ðinping pozvao je vojnike da ulože svoj um i energiju u pripremu za rat tokom posete vojnoj bazi u južnoj provinciji Guangdong!


Si je poručio vojnicima da budu u stanju visoke pripravnosti i pozvao ih da budu apsolutno lojalni, apsolutno čisti i apsolutno pouzdani, preneo je CNN pozivajući se na navode kineske državne agencije Sinhue.


 

Foto: AP PHOTO

Glavna svrha Sijeve posete Guangdongu bila je da održi govor povodom 40 godina postojanja specijalne ekonomske zone Šenžen, koja je osnovana 1980. godine kako bi privukla strani kapital i odigrala vitalnu ulogu u pomaganju kineskoj ekonomiji da postane druga po veličini u svetu.

Vojna poseta organizovana je u trenutku dok su tenzije između Kine i SAD, kako navodi CNN, na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele.
 

 

Bela kuća je obavestila Kongres u ponedeljak da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu. U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian pozvao je Vašington da odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu i prekine sve američko-tajvanske vojne veze.

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Ðinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako to bude potrebno.

Uprkos neodobravanju kineske vlade, odnosi između Vašingtona i Tajpeja postali su bliži pod Trampovom administracijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bata tika

pre 3 godine

Ma brutalno, nema sanse, samo ce larmati, pretiti i na to ke se zavrsi kao i uvek, Tajvan ce dobiti oruzije, amerikanci pare za oruzije a Kina obraz da se usptotivila i toliko... pojeo vuk magarca....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija