• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

17.10.2020

18:33

AMERIKA ZAPRETILA ERDOGANU OZBILJNIM POSLEDICIMA! Posle testiranja S-400,  plaše se da Rusi preko Turske mogu da dođu do tajnih podataka alijanse

Vesti

AMERIKA ZAPRETILA ERDOGANU OZBILJNIM POSLEDICIMA! Posle testiranja S-400, plaše se da Rusi preko Turske mogu da dođu do tajnih podataka alijanse

Podeli vest

Nakon što su turski mediji saopštili da je Ankara testirala ruske sisteme PVO S-400, Pentagon je zapretio turskom predsedniku Erdoganu „ozbiljnim posledicama“ ukoliko ipak stavi u službu ruske sisteme, prenosi nemačka televizija „Das erste“.

Turska je testirala sisteme PVO S-400 koje je nabavila od Rusije, a trgovinski sporazum sa Moskvom o nabavci tog oružja komplikuje odnose Ankare i NATO, prenosi nemački medij.

Nakon što su mediji preneli vesti o testiranju S-400 u Turskoj, američka vlada je ponovo upozorila Tursku da ne koristi oružje nabavljeno od Moskve.

SAD su jasno iznele svoj stav povodom naših očekivanja u vezi sa tim da sistemi S-400 ne treba da se stave u upotrebu. Ako se to potvrdi, mi ćemo najoštrije osuditi probno lansiranje rakete S-400 što je nespojivo sa odgovornošću koju Turska ima kao saveznica NATO i strateški partner SAD “, izjavila je portparolka Pentagona Morgan Ortagus.

Ona je istovremeno zapretila Ankari „potencijalno ozbiljnim posledicama“, prenosi „Das erste“.

Foto: YoutubePrintscreen/ Ordo News/AP

Nemačka televizija podseća da su zbog kupovine ruskih PVO sistema, SAD već isključile Tursku iz programa za proizvodnju ratnih aviona F-35. Sada Turskoj prete nove američke sankcije.

Zapad smatra da su raketni sistemi iz Rusije opasni po bezbednost. Pritom, oni su inkompatibilni sa vojnim sistemima NATO. Vašington se plaši da Rusija može dobiti pristup tajnim podacima alijanse ukoliko Ankara aktivira ruske sisteme S-400 na svojoj teritoriji, podseća nemačka televizija.

Odluku o kupovini ruskih sistema Turska je objasnila time što SAD nisu htele da joj prodaju svoje rakete „Patriot“. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je nekoliko puta rekao da će Turska koristiti ruske sisteme, podseća nemački kanal.

Ranije je video snimak iz Sinopa, na kojem se vidi lansirana raketa tokom testiranja ruskog sistema S-400, objavio turski vojni časopis „M5“. Tursko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
alex roth

pre 3 godine

rusi imaju vec i bez turske sve tajne koje treba da naprave bliz udar na tu najvecu drzavu nase planete koja bode oci gramzimljivim otimacima tudjih teritorija,da ih ne spomunjem jer svi zna ju o kome se radi.vec odavno bi udar bio zapocen ali bi udarne snage bile zajedno sa osvajaci ma unisteni u srzi neminovne propasti.

DRAGAN

pre 3 godine

Ne razumem Amere pa nisu oni kupili sistem da odnese u Muzej, ma oni rade sta su naumili Ameri imate mislim bas dovoljno neprijatelja u svete da ce se bas smiriti.

macakovic

pre 3 godine

Ko veruje u ovu predstavu izmedju Erdogana i USA , je naivcina 1 klase ako ne i vise

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija