• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.10.2020

09:29

INCIDENT U SVEMIRU! NASA je spustila sondu na asteroid Benu i sakupila uzorke tla, međutim, dogodilo se NEŠTO NEOČEKIVANO! (VIDEO)

Vesti

INCIDENT U SVEMIRU! NASA je spustila sondu na asteroid Benu i sakupila uzorke tla, međutim, dogodilo se NEŠTO NEOČEKIVANO! (VIDEO)

Podeli vest

Materijal sa asteroida, koji je NASA uspešno prikuplila u toku prošle nedelje, rasut je u svemiru

Do incidenta je došlo nakon što je prikupljeno toliko materijala da se kamenje zabilo u vrata kontejnera, zbog čega je došlo do njegovog rasipanja u svemiru. Još nije poznato koliko je uzoraka ostalo sačuvano, prenosi Rojters.

Sonda je u utorak veče uspela da prikupi materijal sa asteroida pod nazivom "Benu", veličine nebodera, na oko 320 miliona kilometara od zemlje. Međutim, fotografije kolekcije sa letilice koje su poslate na Zemlju pokazuju da je prikupljeno više materijala nego što su naučnici predvideli, zbog čega se višak kamenja sa asteroida rasuo po svemiru.

Zbog ovog incidenta tim je odložio sondu po strani, kako bi sprečio dodatno prikupljanje materijala i njegovo rasipanje.

NASA navodi da u ovom trenutku neće biti utvrđeno koliko je materijala prikupljeno, kao što je prvobitno planirano, i da će se preći na fazu uvlačenja kontejnera u letilicu i njenog postavljanja u bezbedan položaj, kako prikupljeni materijal ne bi bio dodatno ugrožen.
 

 

Američka svemirska agencija će znati koliko je materijala uspela da prikupi kada se kapsula sa uzorcima bude vratila na Zemlju 2023. godine. Incident je nagnao vođe misije da odustanu od evenutalnih novih pokušaja da sakupe materijal, a letilicica će krenuti put Zemlje marta sledeće godine.

Asteroid Benu mogao bi, kako navodi Rojters, da dâ odgovore o početku života na Zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija