• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.10.2020

06:58

OTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA ZABORAVLJENOG BESPUĆA SIBIRA! Merenja potvrdila ono što se slutilo još u SSSR, Rusija ima NAJVEĆE NALAZIŠTE ZLATA NA SVETU!

Vesti

OTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA ZABORAVLJENOG BESPUĆA SIBIRA! Merenja potvrdila ono što se slutilo još u SSSR, Rusija ima NAJVEĆE NALAZIŠTE ZLATA NA SVETU!

Podeli vest

Najveće nalazište zlata na svetu Suhoj Log u Sibiru do skoro je bilo skoro zaboravljeno u Rusiji, a sada je najveći ruski eksploatator zlata Polius, objavio da radi na osiguranju stopostotnog vlasništva nad nalazištem čije su procenjene rezerve veće od 540 miliona tona rude, koja sadrži 40 miliona trojskih unci zlata vrednih 76 milijardi dolara!

Prema toj kompaniji, nerazvijeno sibirsko nalazište je najveće na svetu.

"Od 31. maja 2020. rezerve rude u početku se procenjuju na 540 miliona tona sa prosekom zlata 2,3 grama po toni. To je ekvivalentno 40 miliona unci“, rekao je izvršni direktor kompanije Polius Pavel Gračev.

Sovjetski geolozi otkrili su nalazište davne 1961. godine, a počeli su da ga proučavaju 70-ih godina prošlog veka. Međutim, tek nedavno su izvršena tačna merenja, a razvoj bi trebalo da počne uskoro.

Do sada se nije razvijala eksploatacija, pre svega zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena i potrebe da se uloži u odgovarajuću infrastrukturu. 

Prema nemačkom časopisu Fokus, sibirsko nalazište je veće od ogromnog rudnika zlata Grasberg u Indoneziji (32 miliona unci) i rudnika zlata Saut Dip u Južnoj Africi (32 miliona unci).

Tenutna vrednost unce zlata je oko 1.900 dolara

 

 

„Ovo potvrđuje status Suhoj Loga kao najvećeg novog i aktivnog rudnika zlata na svetu.“

Gračev je objasnio da novo nalazište, zahvaljujući povezanim rezervama, obezbeđuje Polusu poziciju druge najveće svetske kompanije za vađenje zlata.

Prošlog meseca, Polius se složio da plati 128,2 miliona dolara za kupovinu preostalih 22 odsto udela u gigantskom depozitu. Polius je najveći proizvođač zlata u Rusiji sa imovinom na teritoriji Krasnojarske, Irkutske i Magadanske oblasti i u Republici Saha (Jakutija).

Kompanija je proizvela 2,8 miliona unci zlata 2019. godine, a planira da proizvede istu količinu 2020. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija