• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.11.2020

07:10

UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA AMERIČKIH JASTREBOVA: Rat između Turske i Rusije je NEIZBEŽAN, koplja će se ovde lomiti!

Vesti

UZNEMIRUJUĆA PROGNOZA AMERIČKIH JASTREBOVA: Rat između Turske i Rusije je NEIZBEŽAN, koplja će se ovde lomiti!

Podeli vest

Američki institut za istraživanje rata upozorava da je mogućnost od direktnog vojnog sukoba Rusije i Turske veoma velika

Institut za proučavanje rata (ISW) osnovan je 2007. godine i predstavlja analize glavnih analitičara političke i vojne akcije u svetu. 

Uloga instituta je širom sveta definisana kao kontroverzna, jer s jedne strane članovi instituta tvrde da su nezavisni i nestranački i da adekvatno i nepristrasno analiziraju međunarodne vojno-političke odnose. S druge strane, postoje mnogi signali da neke od izveštaja vašingtonska administracija koristi za nametanje agresivne američke spoljne politike.

- Rusija i Turska podržavaju zaraćene strane na suprotnim stranama tri sukoba - u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu - i takmiče se za uticaj u Crnom moru i Sredozemlju. Rusko-turska konkurencija nije novi fenomen, ali je eskalirala pošto su obe zemlje usvojile ambicioznije spoljnopolitičke ciljeve i proširile svoj regionalni uticaj u protekloj deceniji - pišu analitičari ISW-a.

Prema ekspertima ISW-a, turska vojna intervencija i Erdoganova agresivna politika u oblastima poput Libije, Sirije i Nagorno-Karabaha dovešće do "neizbežnog“ vojnog sukoba između dve zemlje.

Izveštaj instituta "prognozira" da će do sukoba između Turske i Rusije doći u vrlo bliskoj budućnosti, a prema mišljenju analitičara, Krim bi mogao postati katalizator za ovaj budući rat. Erdogan agresivno govorio o Krimu i odbija da prizna njegovu nezavisnost, tačnije da je Krim deo Rusije.

Politikolozi opisuju ove agresivne turske poruke kao prelazak crvene linije, a rusko "političko" zatišje po tom pitanju je "tempirana bomba".

Vojni analitičari kažu da su šanse Turske protiv Rusije gotovo nikakve. Ankara nema ni tehnologiju naoružanja, ni finansijsku nezavisnost odbrambene industrije koja Erdoganu omogućava da izvuče bilo kakvu vojnu korist od budućeg sukoba. Međutim, analitičari ukazuju na akcije Ankare na Kavkazu, tvrdeći da je to pokušaj destabilizacije ruskog uticaja u regionu i nametanja novog igrača u trgovini oružjem, koje su, nezvanično, do sada oko 80 odsto obavljali ruski dobavljači.

- Nedostatak jasne ruske pozicije na Kavkazu poslednjih meseci jedan je od razloga agresivne akcije Ankare u regionu - navodi Institut za proučavanje rata.

Međutim, vojni stručnjaci i politikolozi koji rade za ISW kažu da "agresivno, radikalno obraćanje Ankare Krimu ne znači nužno da će Turska preduzeti bilo kakvu vojnu akciju". Njihova procena zasniva se na činjenici da će u takvim okolnostima Turska pretrpeti velike gubitke.

Istovremeno, Ankara u ruci drži još jedan adut, a to je prolaz koji bi mogao da zatvori put od Crnog mora do Mediterana.

Ovo je važan plovni put ne samo za Tursku već i za Rusiju, jer preko nje ruska vojska kontroliše situaciju u Siriji, i pozicionirana je u Sredozemlju gde kontroliše džihadističke terorističke organizacije, dok Turska neke od njih podržava. Isto važi i za situaciju u Libiji.

- Bilo da rusko-turska konkurencija deeskalira pregovorima ili eskalira kinetički, imaće duboke i trajne efekte na Bliskom Istoku, u Severnoj Africi i na Kavkazu. - zaključuje ISW.

Važno je napomenuti da se ISW u političkim krugovima smatra "vašingtonskim jastrebom" i da se institut finansira od donacija koje u velikoj meri dolaze iz američkih vojnih kompanija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija