• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2020

14:37

MAKRON UPOZORAVA: Neki okruzi u Francuskoj su LEGLA ZA TERORISTE!

Vesti

MAKRON UPOZORAVA: Neki okruzi u Francuskoj su LEGLA ZA TERORISTE!

Podeli vest

Frsncuski predsednik Emanuel Makron je danas u otvorenom pismu, braneći svoj stav protiv islamskih ekstremista, upozorio da su neki francuski okruzi "uzgajalište terorista"

Predsednik je rekao da su "devojčice potpuno pokrivene velom i odgajane su da mrze naše vrednosti" u nekim oblastima Francuske.

U pismu za Fajnenšal Tajms, Makron je napisao: „Od 2015. godine postalo je jasno, i to sam rekao i pre nego što sam postao predsednik, da u Francuskoj postoje legla za teroriste".

- Ako mi ne verujete, pročitajte objave mržnje na društvenim mrežama podeljene u ime iskrivljenog islama koji je rezultirao Patijevom smrću - napisao je francuski predsednik referišući na Samjuela Patija, nastavnika kojem je 18-godišnjak čečenskog porekla odrubio glavu jer je pokazao karikature proroka Muhameda na času.

- Posetite okruge u kojima su male devojčice od tri ili četiri godine pod punim velom, odvojene od dečaka i od malih nogu odvojene od ostatka društva, odgajane u mržnji prema vrednostima Francuske - napisao je Makron.

Potpuni veo zabranjen je u Francuskoj od 2011. godine, nakon kontroverznog zakona nazvanog "zabrana burke".

Makron je pismo napisao kao odgovor na kolumnu koju je za FT napisao muslimanski novinar optužujući ga za širenje mržnje prema muslimanima, koja je u međuvremenu uklonjena zbog "netačnih činjenica".

Predsednik je rekao da se Francuska bori protiv "planova mržnje i smrti koji prete njenoj deci - nikada protiv islama".

On je napisao da neće dozvoliti nikome da tvrdi da Francuska ili njena vlada neguje rasizam protiv muslimana.

Predsednik je rekao da se Francuska ima puno pravo kao suverena nacija da se suprotstavi „obmani, fanatizmu i nasilnom ekstremizmu“.

Dodao je da zemlja mora ostati jedinstvena protiv terorista "koji žele da nas nas slome".

Makron je rekao da Francuska "zna šta duguje islamskoj civilizaciji" i da "muslimanski lideri progovore kada se dogodi najgore".

Francuska ima muslimansku zajednicu od oko pet miliona - najveću u zapadnoj Evropi, a mnogi od njih imaju korene u bivšim kolonijama poput Alžira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pejapeja

pre 3 godine

Pa 5 miliona i nije puno. Licno sam mislio da ih je mnogo vise.Po ovome Francuska iima osnova da veruje u svoje drustvo, pogotovu sto od ovih 5 miliona ima sigurno 2-3 koji dele iste vrednosti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

- Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica – priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija