• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

11.11.2020

11:08

OPŠTA BEŽANIJA U PENTAGONU, DOLAZI TATA! Tramp za šefa postavio generala koji je Obamu nazvao teroristom!

Vesti

OPŠTA BEŽANIJA U PENTAGONU, DOLAZI TATA! Tramp za šefa postavio generala koji je Obamu nazvao teroristom!

Podeli vest

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da je troje najviših zvaničnika podnelo ostavke dan nakon što je predsednik Donald Tramp smenio ministra odbrane Marka Espera

Otkaze su dali Džejms Anderson, šef odbrambene politike Pentagona, Džozef Kernan, podsekretar za obaveštajne poslove u ministarstvu odbrane i Džen Stjuart, šefica Kancelarije ministra odbrane.

Vršilac dužnosti šefa odbrambene politike Pentagona Džejms Anderson podneo je u utorak ostavku, a njegovo mesto preuzeće kontroverzni penzionisani američki general Entoni Tata, koji je poznat po islamofobnim komentarima i po tome što je Baraka Obamu nazvao „terorističkim liderom“, prenose američki mediji.

Za sada nije jasno da li je od Andersona traženo da podnese ostavku, prenosi Si-En-En ističući da je Andeson bio vršilac dužnosti podsekretara za odbrambenu politiku otkako je Tramp otpustio Džona Roda u februaru. AP navodi da je Andersenov naslednik Tata lojalan Trampu i bivši je komentator „Foks njuza“.

U nekoliko tvitova iz 2018. godine Tata je napisao da je islam „najnasilnija religija za koju zna“. Tvrdio je da je nekadašnji američki predsednik Barak Obama bio „teroristički vođa“ koji je naštetio SAD i „pomogao islamskim zemljama više nego bilo koji predsednik u istoriji“.

Si-En-En napominje da je Tata takođe više puta širio brojne teorije zavere, uključujući neutemeljene tvrdnje da je Džon Brenan, direktor CIA tokom Obaminog mandata, pokušao da svrgne Trampa i čak izvrši atentat na njega. 

Zbog toga je letos otkazano Tatino saslušanje u Senatu o nominaciji što je nateralo Trampa da ga postavi na položaj za koji nije bilo potrebno odobrenje Gornjeg doma američkog Kongresa.

Tramp je u ponedeljak saopštio da je smenio ministra odbrane Marka Espera i najavio da će umesto njega na toj funkciji biti direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristofer Miler.

Tramp je na Tviteru objavio da će Miler biti vršilac dužnosti ministra odbrane i da će ta odluka odmah stupiti na snagu.

Smene i ostavke u Pentagonu dolaze u trenutku još uvek nejasnih rezultata predsedničkih izbora. Pojedini mediji, prema izbornim projekcijama, proglasili su Džoa Bajdena pobednikom, ali je izborni štab Donalda Trampa podneo tužbe zbog, kako tvrde, neregularnisti i izborne krađe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija