• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.11.2020

15:07

AMERIČKI VOJNI EKSPERT NIJE KRIO ODUŠEVLJENJE: Ruski avion JAK-130 je IMPRESIVAN! (VIDEO)

Vesti

AMERIČKI VOJNI EKSPERT NIJE KRIO ODUŠEVLJENJE: Ruski avion JAK-130 je IMPRESIVAN! (VIDEO)

Podeli vest

Američki vojni ekspert Mark Episkopos smatra da ruski borbeni avion za obuku Jak-130 ima impresivnu opremu za razliku od mnogih vojnih aviona koji su se pojavili u periodu raspada SSSR-a

Mark Episkopos opisao je Jak-130 kao lagani avion za obuku, koji ima dva sedišta i impresivan odnos potiska i težine. Ima sistem „Flaj-Baj-Vajr“, GPS i „Glonas“ sistem za navigaciju i označavanje ciljeva, kao i modul za reprogramiranje promena upravljanja i stabilnosti unutar određenih parametara.

Američki ekspert je za portal „Nju inform" izjavio da je za Jak-130 predviđeno izvrsno naoružanje: vođene rakete kratkog dometa sa sistemom infracrvenog navođenja R-73 „Lučnik“, laserski vođene rakete H-25 i bomba KAB-500.

Avion je sposoban da obavlja funkcije lakog jurišnog aviona i može da poleti sa palube nosača aviona. Ova verzija aviona mogla bi da postane novi „ruski lovac bliske vazdušne podrške“, ali je ova odluka doneta u korist Su-25.

Mark Episkopos je napomenuo da je rano odbaciti Jak-130 i podseća da je ne tako davno Ujedinjena avionska korporacija Rusije saopštila da se radi na novom paketu za modernizaciju aviona Jak-130.

Projektni biro „Jakovljev“ završio je razvoj koncepta novog aviona za borbenu obuku 1993. godine, ali je projekat zaustavljen zbog raspada SSSR-a i nedostatka novca.

Programeri su zatim doneli nesvakidašnju odluku i obratili se stranom investitoru za pomoć. Posao je sklopljen sa italijanskim proizvođačem aviona „Aermači“.

Avion Jak-130D je 1996. godine imao prvi let. Posle izvesnog vremena, italijanska i ruska kompanija su prekinule saradnju. „Aermači“ je napravio avion M-346 „Master“, a avion kompanije „Jakovljev“ je ušao u serijsku proizvodnju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija