• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.11.2020

11:39

ĐELJOŠAJ POTVRDIO! Albanska lista ODBILA da uđe u novu vladu Crne Gore, evo šta su sve tražili!

Vesti

ĐELJOŠAJ POTVRDIO! Albanska lista ODBILA da uđe u novu vladu Crne Gore, evo šta su sve tražili!

Podeli vest

Albanska lista neće biti deo nove crnogorske vlade, izjavio je danas nosilac te liste na avgustovskim parlamentarnim izborima i predsednik podgoričke Opštine Tuzi NIk Ðeljošaj

Ðeljošaj je gostujući na TVCG rekao da je lista takvu odluku donela zbog sastava vlade, ali i određenih personalnih rešenja.

A nije, tvrdi, bilo ni iskrenog poziva da manjine budu u vladi.

Ističe da je princip u razvijenim demokratijama da manjine budu deo vlasti.

Sa mandtarom Zdravkom Krivokapićem, kaže, nisu imali pregovore, već razgovore.

Foto: AP/Photo

- Saslušali smo obe strane, napravili analizu i odlučili da ne mogu da preuzmu odgovornost da budu u takvom konceptu - rekao je Ðeljošaj.

Kako je preneo portal RTCG, Ðeljošaj nije želeo da govori šta je sporno kad je u pitanju novi sastav vlade, već će se, kaže, o svemu tome izjasniti nakon 100 dana rada.

Tražili decentralizaciju centralne vlasti u sferi školstva, zdravstva, policije…

Dokument koji su dostavili mandataru sadržao je 20 primarnih zahteva, a prvi je investicije na područjima gde žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtev je bio decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 meseca.

- Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahteva je 18 meseci - navodi se u dokumentu.

Albanska lista tražila je i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 meseci.

Foto: Demokratski Front/Facebook

- Plantaže "13. jul" kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. Godine - navodi se u zahtevima.

Albanska lista tražila je i redefinisanje granica i promena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Tražili su i završetak procesa raspodele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od tri meseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahteva je i poništavanje odluka o privatizaciji gde se nisu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 meseci, kao i izmena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Tražili su i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija