• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

20.11.2020

22:56

I RANIJE JE BILO PODVALA! Evo kako su predsednici napuštali Belu kuću nakon poraza! (VIDEO)

Vesti

I RANIJE JE BILO PODVALA! Evo kako su predsednici napuštali Belu kuću nakon poraza! (VIDEO)

Podeli vest

Bivši američki predsednici bili su razočarani kada nisu osvojili drugi mandat, ali su priznali poraz i slavili demokratiju. Svi se pitaju kako će izgledati prenos vlasti sa Trampa na Bajdena

Donald Tramp pridružio se maloj grupi američkih predsednika koji su izgubili izbore dok su bili u Beloj kući.

Džimi Karter, Džordž H. V. Buš i Donald Tramp, pored još nekolicine drugih, imaju zajedničku jednu stvar - sva trojica su morala da napuste Belu kuću posle jednog mandata, prenosi Telegraf.rs

Poslednji put se ovo dogodilo 1992. godine, kada je Džordž H. V. Buš izgubio drugi mandat od Bila Klintona.

Osam godina kasnije, potpredsednika Ala Gora porazio je drugi Buš.

BBC je razgovarao sa dvojicom muškaraca koji su bili prisutni na ovim tranzicijama.

Bio sam prisutan kada je Bil Klinton dolazio na mesto Džordža H. V. Buša. To je bila veoma prijateljska predaja moći, iako i nisu bili baš prijatni uslovi za predsednika koji je izgubio drugi mandat od mladog guvernera Arkanzasa - rekao je Endrju Kard, šef osoblja Bele kuće za vreme Džordža V. Buša.

Kako je rekao, predsednik Buš se tada pobrinuo da svi budu kooperativni.

- To je bio model tranzicije od predsednika sa jednim mandatom na novog predsednika, kada se aktuelni predsednik nadao da će osvojiti drugi mandat - dodao je on.

Al Gor je 2000. godine izgubio izbore od Džordža V. Buša, dok je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Bila Klintona.

Izazovnija je bila predaja moći sa Klintona na Buša. Bilo je nekih podvala od strane osoblja Bele kuće. Bilo je mnogo kompjutera i tastatura na kojima je bilo izvađeno slovo "W",  što je bio deo zadirkivanja - rekao je Ron Kristi, specijalni pomoćnik Džordža V. Buša.

Međutim, u velikoj meri bila je to prijateljski i mirna predaja moći, složili su se sagovornici.

- Mislim da su ljudi prepoznali da se, bez obzira na stranačku pripadnost i simpatije, radi o zemlji, a ne o njima samima - rekao je Kristi.

Kard se prisetio kako su tom prilikom neki telefoni isključeni, pa kad ste želeli da pozovete jednu kancelariju, zvonilo je u drugoj.

- Na to sam gledao kao na podvale koje nisu bile opasne, već su samo remetile neke stvari - istakao je Kard.

Kako izgleda izgubiti Belu kuću?

Kard se prisetio kako je Džordž H. V. Buš bio razočaran što nije reizabran.

Bio je depresivan, ali je u isto vreme slavio našu demokratiju. Znao je da je znak velike demokratije mogućnost prenosa vlasti sa jednog na drugog lidera, iako nije želeo da se takva tranzicija dogodi - rekao je on.

Da podsetimo, Donald Tramp izgubio je na nedavno održanim izborima od Džoa Bajdena, dok se takmičio za drugi mandat.

Tramp još uvek nije priznao poraz, dok je njegov tim podneo žalbe na prikupljanje glasova u nekim državama. U više navrata izbore je nazvao "lažnim" i istakao da je on pobedio, iako je Bajden osvojio više od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu.

Svi sa nestrpljenjem čekaju da vide kako će da izgleda predaja vlasti Tramp-Bajden.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija