• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/fakti.org

21.11.2020

14:07

AMERIČKI GENERAL UPOZORIO PENTAGON: Rat sa Kinom moramo da izbegnemo po svaku cenu, BRŽI SU OD NAS!

Vesti

AMERIČKI GENERAL UPOZORIO PENTAGON: Rat sa Kinom moramo da izbegnemo po svaku cenu, BRŽI SU OD NAS!

Podeli vest

General Džon Hajten, zamenik predsednika Združenog komiteta načelnika štabova (generalštaba) Oružanih snaga SAD, upozorio je kolege da Sjedinjene Države „moraju obuzdavati Kinu“

"Imamo rivale, u ovom slučaju Kinu, koja napreduje neverovatno brzo. Još uvek smo daleko ispred njih. Ali, ako se takmičite sa nekim ko brže trči, nije bitno koliko ste napred. Ako trče brže od vas, neizbežno će vas sustići", rekao je Hajten i u nastavku naglasio:

"Ne smemo to da dozvolimo. Znam da naša zemlja nikada neće želeti da ratuje sa Kinom, što znači da moramo obuzdati Kinu da bismo sprečili rat“.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u septembru je Kinu nazvao glavnom spoljnom pretnjom Sjedinjenim Državama na srednji i duži rok.

Pritom je uporedio odnos SAD i Kine sa „novim hladnim ratom“, ističući spremnost američkog lidera Donalda Trampa da se suoči sa Kinom „na svim frontovima“. U avgustu je Pompeo nazvao Kinu „većom pretnjom svetu od SSSR“.

U istom mesecu je šef američke Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif ocenio da Kina predstavlja „mnogo veću opasnost za Sjedinjene Države od Rusije“.

U julu je Pompeo održao svoj „istorijski govor“ u predsedničkoj biblioteci „Ričard Nikson“ u  Kaliforniji, gde je najavio suspendovanje višegodišnjeg američko-kineskog angažmana, ističući da Vašington „više neće zatvarati oči pred temeljnim političkim i ideološkim razlikama“ sa Pekingom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija