• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

23.11.2020

08:00

(VIDEO) KO ĆE PRE NA MESEC, AMERI, RUSI ILI KINEZI - KRENULA NOVA SVEMIRSKA TRKA! Da vidimo ko je najbrži! ŠTA SRBIJA MISLI O TOME?!

Vesti

(VIDEO) KO ĆE PRE NA MESEC, AMERI, RUSI ILI KINEZI - KRENULA NOVA SVEMIRSKA TRKA! Da vidimo ko je najbrži! ŠTA SRBIJA MISLI O TOME?!

Podeli vest

Iako su se lunarni letovi Apolo završili 1972. godine, američka Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) i dalje je rešena da vrati astronaute na Mesec do 2024. Poslednji put NASA astronaut kročio je na zemljin satelit 1972. godine

U izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, NASA Kancelarija generalnog inspektora (OIG) izjavila je da će agencija biti „pod velikim pritiskom da spusti astronaute na Mesec do kraja 2024. godine", navodeći COVID-19 kao faktor koji je uticao na "projekat, troškove i raspored".

- U najmanju ruku, postizanje bilo kog datuma koji je blizak ovom ambicioznom cilju - i dostizanje Marsa 2030-ih - zahtevaće snažno, dosledno, održivo vođstvo predsednika, Kongresa i NASA, kao i stabilno i pravovremeno finansiranje - navodi se u izveštaju.

Prema OIG, iako je NASA postigla "značajan napredak" da bi unapredila svoje napore u istraživanju, još uvek postoje mnoge nepoznanice u pogledu „ukupnih troškova, rasporeda i obima ambicija agencije".

Agencija je trenutno u procesu razvoja Svemirskog lansirnog sistema (SLS), dvostepene rakete za dizanje teških tereta koja će lansirati višenamensko vozilo sa posadom Orion i teretom u svemir. SLS proizvodnja i sertifikacija leta i dalje su potrebni, a takođe je potrebno izvršiti ispitivanje stepena motora i jezgra.

(VIDEO) PORAZ JERMENA JE STRAŠAN, AZERI ZAPLENILI 500 TENKOVA I OKLOPNIH TRANSPORTERA... Vozom ih prebacuju u Azerbjedžan!

NASA je takođe u procesu ažuriranja svemirskih odela, razvijanja robotskog mesečevog rovera i korišćenja komercijalnog partnerstva „za pružanje usluga isporuke korisnog tereta na Mesec s kraja na kraj".

Agencija se takođe nada da će razviti Sistem sletanja ljudi u narednih nekoliko godina kako bi obezbedila prevoz posade sa mesečeve orbite na Mesec. NASA će takođe konstruisati malu svemirsku letelicu poznatu kao Mesečev prolaz da "kruži oko Meseca i deluje kao usputna tačka za posade koje putuju na mesečevu površinu ili odredišta dubokog svemira".

U septembru je NASA otkrila svoj plan od 28 milijardi dolara za sletanje prve žene i sledećeg muškarca na Mesec do 2024. godine.

- Uz podršku Kongresa, naš odlazak na Mesec u 21. veku je nadomak Amerike - rekao je NASA administrator Jim Bridenstine. 

Astronauti Apola 11 Nil Armstrong i Baz Oldrin sleteli su na Mesec 20. jula 1969. godine i od tada je samo još 10 ljudi, svi Amerikanci, dodirnulo mesečevu površinu. 

(VIDEO) OD NJIH PENTAGON STREPI, PET NAJOPASNIJIH RUSKIH RATNIH BRODOVA! Naoružani su brutalno, američki nosači aviona za njih su "mačji kašalj"!

Poslednji put NASA astronaut bio je na Mesecu 1972. godine.

Podsetimo, Rusija je najavila osvajanje Meseca do 2026. godine.

Moskva, tačnije ruska državna svemirska agencija "Roskosmos", planira da svemirski brod "Federacija", letelica bez posade, prvi put da obleti Mesec 2026. godine.
 
- Pet godina kasnije, početkom 2030-ih, letelica bi na površinu tog Zemljinog satelita mogla da preveze i ruske kosmonaute - navodi "Roskosmos".

Prvi probni letovi broda oko Zemljine orbite bi, kako je planirano, trebalo da počnu 2023. godine.

ŠOK U AMERICI, BAJDEN I DEMOKRATE U PROBELMU! ŠEF MAFIJE PRIZNAO: POPUNILI 300.000 LAŽNIH GLASAČKIH LISTIĆA ZA BAJDENA! Nema mira u SAD!

U međuvremenu je i Kina najavila da planira da pošalje prvu ljudsku ekspediciju na Mesec. peking je poručio da će letelica sleteti na Mesečev južni pol.

Kina ima, navode tamošnji kosmički eksperti, tehničke uslove da pre 2025. godine na Mesec pošalje "dva ili tri kosmonauta i uspešno ih vrati kući".

Anketa

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 3 godine

Toliko je vazno ko ce opet na mesec?! Necu moci da spavam ako ne saznam?! Molim vas jos ovakvih vesti nama u srbiji su jako vazne?!

Cole5

pre 3 godine

Sinoć odgledah film MEDJUZVEZDANI ( INTERSTELLAR ) iz 2014 u kojem glavne uloge tumače Metju Makonahej, En Hatavej i Džesika Častejn. I utom filnu cuh recenicu da je kompletan apolo program izveden, režiran tako da bi se došlo do bankrota SSSR. Zato se pitam ko u ovoj situaciji kome želi da zavuče ruke u džep, Rusi i Kinezi Amerima ili Ameri njima... Mislite malo o tome...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija