• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2020

08:05

DANAS POČINJE MASOVNA VAKCINACIJA protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji!

Vesti

DANAS POČINJE MASOVNA VAKCINACIJA protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji!

Podeli vest

Velika Britanija će danas početi vakcinisanje svojih građana vakcinom koje su proizvele kompanije Fajzer i BioNTeh, preneo je Rojters


Britanija je za početak naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine, a svaka osoba mora da dobije po dve doze, što znači da će se u prvom talasu vakcinisati 20 miliona ljudi u zemlji od 67 miliona.


U prvoj nedelji se očekuje da će se vakcinisati 800.000 ljudi, uglavnom u domovima za stare i njihovi negovatelji.

Britanija je naručila 357 miliona doza od sedam različitih proizvođača vakcina.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zapadnoevropska zemlja koja počinje vakcinišanje stanovništva, u akciji koja je pozdravljena od sveta kao odlučujućom borbom sa Kovid-19.

Masovna vakcinacija će uneti nadu da čovečanstvo može da okrene situaciju u borbi sa koronavirusom, koji je dosad odneo više od 1,5 miliona života na planeti, dodaje Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija

Ipak, Fajzerova vakcina zasad limitira širu upotrebu, jer zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama (minus 70) i nimalo lakim načinom za distribuciju.

Velika Britanija je zemlja koja je najgore pogođena koronavirusom, sa više od 61.000 preminulih, ali je premijer Boris Džonson rešio da okrene stvari u borbi protiv korone puštajući vakcinu u upotrebu pre SAD i Evropske unije, ocenjuje Rojters.

Pre manje od nedelju dana, regulatorno telo je odobrilo upotrebu vakcine u hitnim slučajevima.

"Ministarstvo zdravlja Velike Britanije je ponosno što će biti prvo u svetu koje će početi sa vakcinacijom", rekao je šef Nacionalne zdravstvene službe Sajmon Stivens.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

ООО ПОЦРКАЛИ,БОЖЕ ДАЈ....С В И !!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija