• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2020

12:52

NASA PRAVI KISEONIK NA MARSU! Otkriveni detalji revolucionarne misije!

Vesti

NASA PRAVI KISEONIK NA MARSU! Otkriveni detalji revolucionarne misije!

Podeli vest

NASA konačno pronašla način da na Marsu stvori kiseonik...

U visokorizičnoj misiji, kojoj će biti potrebno oko pet godina da se završi, NASA želi da spusti tim astronauta na Mars posle 2030. godine tako što će napraviti kiseonik na crvenoj planeti, prenosi CNN.

Da bi održali misiju funkcionalnom, neće biti dovoljne zalihe kiseonika koje će se poneti sa zemlje, ali NASA planira da reši problem korišćenjem MOKSI sistema, eksperimentalnog projekta za pravljenje kiseonika na planeti Mars.

Ovaj sistem je u test fazi na roveru koji je sleteo na Mars u julu. Rover sadrži uređaj koji pretvara ugljen-dioksid, koji sačinjava 96 odsto atmosfere na crvenoj planti, u kiseonik, dodao je CNN.

U Marsovoj atmosferi ima svega 0,13 odsto kiseonika, u poređenju sa 21 odsto, koliko ima u zemljinoj atmosferi. MOKSI pravi kiseonik nalik drveću - uvlači vazduh sa Marsa i elektrohemijskim procesom odvaja dva atoma kiseonika od svakog molekula ugljen-dioksida.

Naučnici sa vašingtonskog univerziteta Sent Luis su rekli da su možda našli drugu tehniku koja bi mogla da bude dopuna MOKSI sistemu.

 

 

Postoji mogućnost i da se smrznuta jezera na Marsu iskoriste za pravljenje kiseonika, jer se veruje da tamo ima slanog rastvora.

"Prisustvo slanog rastvora je slučajno, jer smanjuje tačku zaleđivanja vode. Ideja je da se uzme slana voda i elektrolizuje. Našim procesom bi se uzela voda i delila na hidrogen i kiseonik", rekao je Vidžaj Ramani, tvorac ideje sa vašingtonskog univerziteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija