• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

18.12.2020

07:10

ŽESTOKA BITKA ZA NEMAČKI TRON! MERKEL ODLAZI, ČEMU SRBIJA DA SE NADA?! Mačeve ukrštaju tri kandidata i „džoker“, ali KONCE POVLAČE MNOGO JAČI IGRAČI...

Vesti

ŽESTOKA BITKA ZA NEMAČKI TRON! MERKEL ODLAZI, ČEMU SRBIJA DA SE NADA?! Mačeve ukrštaju tri kandidata i „džoker“, ali KONCE POVLAČE MNOGO JAČI IGRAČI...

Podeli vest

Bitka za mesto kancelara Nemačke trebalo bi da dobije epilog u januaru 2021. godine

Žustru borbu za tron vode tri kandidata iz vodeće CDU, ali postoji šansa da se na bojnom polju pojavi i „bavarski džoker“. Struje unutar stranke su mahom različite, što može dovesti do promena u politici prema Rusiji i Kini, ali ne i prema - Srbiji.

Naslednik nemačke kancelarke Angele Merkel trebalo bi da bude izabran sredinom januara sledeće godine na partijskoj konvenciji Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Merkelova je najavila da će poziciju napustiti nakon parlamentarnih izbora u septembru 2021, a skoro izvesno je da će je naslediti jedan od tri kandidata iz njene partije.

Ko su kandidati u bici za nemački tron

Armin Lašet, premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija

Nekadašnji dopisnik Politike iz Nemačke Miroslav Stojanović za Sputnjik kaže da je Lašet po političkom profilu najbliži Angeli Merkel i da ga ona pomalo favorizuje, ali i da su njegove šanse neizvesne, jer će se za partijski tron između kandidata voditi žestoka bitka.

Foto: Printskrin:Youtube

Armin Lašet

„On je umerenija varijanta, bliža pragmatičnoj Merkelovoj, pa se u toj politici verovatno ne bi nešto posebno menjalo. On dolazi iz velike pokrajine. Imaće najveći broj delegata na stranačkom kongresu. Njegove šanse su dosta dobre“, smatra Stojanović, ali i dodaje da je Lašet izgubio deo podrške, jer se nije najbolje snašao u borbi sa pandemijom virusa korona.

Fridrih Merc, bivši šef poslaničke grupe CDU u Bundestagu

Stojanović za Merca kaže da je veći atlantista i „Amerikanac“ od svih kandidata i da bi bio naklonjen savezu sa SAD. Godinama je u jednom američkom fondu bio značajna ličnost, biznismen. Tim putem stekao je veliko bogatstvo i ime u međunarodnim poslovnim vodama.

On u partiji zastupa tradicionalnu i jaku struju, te Stojanović smatra da bi Merc CDU „vratio udesno“, iako to ne izgovara javno, jer bi mu to oduzelo poene u stranačkoj borbi.

„On i ta struja, koja inače dosta favorizuje i pomaže Merca, a kojoj pripada i najstariji i najiskusniji političar te stranke i predsednik Bundestaga Volfgang Šojble, misle da je Merkelova sa strankom otišla previše ulevo, da je bliža socijaldemokratama nego tradicionalnim konzervativcima CDU i da je promenila svoj profil. Samo je pitanje koliko je te struje koja bi podržala Fridriha Merca“, predočava Stojanović.

Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Fridrih Merc

Naš sagovornik ukazuje na to da je Merc temperamentan i nestrpljiv, te da bi u spoljnoj politici bio prodorniji, a time i oštriji u odnosima s Rusijom i Kinom.

Merc je ranije obavljao funkciju šefa poslaničke grupe CDU, ali ga je odatle „sklonila“ Merkelova. Iako je neuspešno pokušao da preuzme lidersku poziciju od nje na prošlim stranačkim izborima, ambicije su mu i dalje velike.

Stojanović ocenjuje da će se bitka za partijsku, a samim tim i kancelarsku fotelju voditi između Lašeta i Merca i dodaje da će struja koja pobedi biti naznaka buduće orijentacije stranke, odnosno spoljne politike.

Foto: Printskrin:Youtube

Norbert Retgen
Norbert Retgen, predsednik Komiteta za spoljne poslove u Bundestagu

Sagovornik Sputnjika ocenjuje da Retgen ima najmanje šanse u bici za lidersku poziciju, iako je iskusan spoljni političar. Ukoliko se ipak domogne vodećeg mesta, Stojanović tvrdi da bi i on bio direktniji u spoljnoj politici.

„Retgen nije zauzimao nijedan tako važan položaj u stranci. Spoljnopolitički odbor jeste bitan, ali se politika ipak vodi u zavisnosti od toga koja stranka preuzima Ministarstvo spoljnih poslova. U ovom času, a i ranije, to je uvek pripadalo socijaldemokratama. I sada je Hajko Mas, njihov predstavnik, na tom mestu“, ističe Stojanović.

„Bavarski džoker“ - Markus Zeder

Foto: Printskrin:Youtube

Markus Zeder

Stojanović predočava da, ako nakon partijske konvencije u stranci bude većih neslaganja, postoji sitna mogućnost da se borbi za mesto kancelara priključi šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije i premijer pokrajine Markus Zeder, koji se tokom pandemije pokazao kao dobar „krizni menadžer“.

„Veliki broj Nemaca bi radije video njega u kandidaturi za kancelara. Čak i u CDU ima dosta onih koji misle da bi Zeder bio bolji kandidat za kancelara od ove trojice. Tu nastaje problem, jer on dolazi iz male stranke, bavarske Hrišćansko-socijalne unije. Nje nema van Bavarske. Ona je mlađa sestra CDU i do sada su samo dva kandidata iz te stranke pokušala da se domognu najvažnijeg političkog položaja u zemlji - kancelarskog trona“, predočava Stojanović.

Odnosi sa Srbijom, Rusijom i Kinom

Nemačka neće promeniti politiku prema Srbiji, ko god da postane novi kancelar, tvrdi Stojanović, ali će biti zainteresovana za privrednu saradnju, jer je izvozno orijentisana zemlja, pogotovo ako tu funkciju bude obavljao Lašet.

„Za teme koje su nama važne, kao što je pitanje Kosova, ostaće ista rigorozna nemačka politika. Što se tiče odnosa s Rusijom i Kinom, to neće zavisiti od Nemačke i njihovog odnosa prema nama, već od odnosa američke administracije prema tim zemljama. Ako se taj odnos bude zaoštravao, a Nemačka odluči da se prilagođava američkoj administraciji, onda će i ona vršiti pritisak da Srbija spoljnu politiku usklađuje s EU“, smatra Stojanović.

On napominje da će se u Nemačkoj „koplja lomiti“ kada su u pitanju odnosi sa Rusijom i Kinom, jer Nemačka, bez obzira na trenutne sporove, s Rusijom želi da gaji dobar odnos, kao i s Kinom.

„Nemci se plaše da bi nova američka administracija mogla da ih dovede u krajnje neugodnu situaciju, da zaoštri odnose s Kinom i Rusijom, i stavi ih u procep, pred dilemu - ili s nama ili protiv nas, odnosno s njima“, zaključuje Stojanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija