• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.01.2021

15:42

HOROR RATA U KARABAHU! Čišćenje mina će trajati DECENIJAMA!

Vesti

HOROR RATA U KARABAHU! Čišćenje mina će trajati DECENIJAMA!

Podeli vest

Direktor Centra za humanitarno deminiranje Karabaha Samvel Mesroptjan saopštio je da će čišćenje regiona od mina trajati najmanje 15-20 godina

- Nivo zagađenosti minama je veoma visok. Samo u prestonici Stepanakertu smo od 27. septembra otkrili i deaktivirali oko 30-40 hiljada municije - rekao je Mesropjan.

On je istakao da se tokom traženja municije, koja se pojavila nakon novog zaoštravanja sukoba u Karabahu od 27. septembra, tim za uklanjanje mina nailazi na eksplozivne predmete koji su ostale u zemlji još od prvog rata u Karabahu početkom 90. godina prošlog veka.

- Imamo posla za još 15-20 godina. A možda i više - rekao je direktor.

Ranije je javljeno da su stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije otkrili i neutralisali više od 16 hiljada eksplozivnih naprava na više od 400 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu.

Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba i dovele do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija