• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.01.2021

18:20

NE PITAJU KOLIKO KOŠTA? Rusi plaćali i milion rubalja za sovjetske novogodišnje ukrase /video/

Vesti

NE PITAJU KOLIKO KOŠTA? Rusi plaćali i milion rubalja za sovjetske novogodišnje ukrase /video/

Podeli vest

Dati oko pola miliona rubalja (oko 5.500 evra) za ukrase za jelku u Rusiji je sasvim realna situacija

Pritom nije reč o brilijantima, već o starim sovjetskim ukrasima – na štipaljci, od slojevitog papira ili vate, a neki koštaju čak i neverovatnih milion rubalja, prenosi televizija "Zvezda".

Upravo za takve raritete kolekcionari organizuju pravi lov. Održavaju se čak i specijalne aukcije.

Neki će pomisliti: „Čime tu može da se hvali – pa sovjetskiukrasi za jelku mogu da se nađu u svakom trećem stanu“. Međutim, u većini slučajeva, to su standardne ledenice, kuglice i Deda Mrazovi sa Snegoručkama.

Zbog čega su sovjetski ukrasi papreno skupi?

S druge strane, izuzetno je teško naći ukrase koji su ručno napravljeni još pre rata.

- Generalno, sovjetski ukras za jelku se na svetskom nivou prepoznaje kao kolekcionarska dragocenost od 1937. godine, kada su počeli da nam odobravaju jelke, do 1966. godine, kada su prestali da ih prave ručno u jedinstvenim primercima u radionicama i počeli masovno da ih proizvode - objasnila je istoričarka umetnosti, kolekcionarka Žana Polanski.

Kako navodi televizija, svaki od tih ukrasa je jedinstven. Ne mogu da se pronađu dve identične balerine, identični astrolozi ili šumari, zato su i cene odgovarajuće. Najjednostavnije staklene kuglice, ali ručno oslikane, koštaju od 500 rubalja (oko 5.5 evra) pa na više.

Ali postoje i primerci za koje su kolekcionari spremni da rastrgnu jedni druge na komade. Cena takvih ukrasa je astronomska. Primera radi, za skromnu Nastenjku iz bajke "Purpurni cvetić" pisca Sergeja Aksakova traže nimalo skromnih 65 hiljada rubalja (oko 720 evra). Komplet Čipolina daje se za 490 hiljada rubalja (oko 5.400 evra). A dečak sa lopatom na štipašljci košta čak milion rubalja (oko 11 hiljada evra).

https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/202012282056-whVGA.html/player/

Cena ukrasa za jelku zavisi i od tematike. Jedni od najskupljih su oni koji održavaju važne trenutke u životu zemlje. Ove godine je posebno mnogo onih koji žele da kupe „duh tog vremena“.

- U Moskvi je u novembru-decembru duplo više ljudi u odnosu na prošlu godinu htelo da kupi ukrase iz Sovjetskog Saveza. A u Sankt Peterburgu su stari ukrase pretraživani za 69 odsto češće - rekla je PR menadžerka „Avita“ Darja Kišinska.

Analitičarima je teško da objasne sa čime je povezana povećana potražnja za sovjetskim ukrasima. Ali je jedno sigurno - sa potražnjom su skočile i cene. Jedan ukras za jelku iz perioda SSSR-a koji se ničim ne ističe u proseku košta 300 rubalja (oko 3.3 evra). A ukrasi od vate, kartona i drugih materijala su priča za sebe.

Još 50. godina prošlog veka napravljeni su kolekcionarski ukrasi koji su viši od standardnih za nekoliko centimetara. Takvih je malo i izuzetno su skupi. Postoji i zaseban skup ukrasa koji su proizvedeni za važne događaje, na primer, za moskovsku Olimpijadu, a cena takvih ukrasa je veoma visoka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija