• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

10.01.2021

11:00

VANZEMALJCI SU BLIZU NAŠE PLANETE! Profesor sa Harvarda otkrio da je misteriozni objekat prošao pored Zemlje, očekuju ih još

Vesti

VANZEMALJCI SU BLIZU NAŠE PLANETE! Profesor sa Harvarda otkrio da je misteriozni objekat prošao pored Zemlje, očekuju ih još

Podeli vest

Vanzemaljski "komad tehnologije" nedavno je prošao blizu naše planete, tvrdi Avi Leb, predsedavajući odseka za astronomiju na univerzitet Harvard, i najavljuje da bi se slični objekti u skorije vreme mogli pojaviti u Sunčevom sistemu.

U svojoj još neobjavljenoj knjizi „Vanzemaljac: Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje“, naučnik kaže da je misteriozni objekt nazvan Oumuamua ("izviđač") došao iz pravca Vege, ušao u orbitalno područje Sunčevog sistema 6. septembra 2017. godine i mesec dana leteo blizu Zemlje „brzo se krećući ka sazvežđu Pegaz i dalje“.

Iako je dugačak samo oko 100 metara, veruje se da je to prvi "međuzvezdani objekat" ikad otkriven u našem Sunčevom sistemu.

Prema Lebu, to nije bila obična kometa već deo odbačene tehnologije iz vanzemaljske civilizacije. Ukazao je na neobičan oblik sličan cigarama, bez presedana za normalne svemirske objekte, dodajući da je bio "neobično svetao", barem „deset puta svetliji od tipičnih kamenih asteroida ili kometa Sunčevog sistema“.

Međutim, ključno pitanje zbog kojeg Leb tvrdi da je reč o veštačkom objektu bila je njegova neobična putanja u blizini naše zvezde.

Umesto da uspori kada se udaljavao od Sunca, Oumuamua je ubrzao „blago, ali statistički u izuzetno značajnoj meri“, napisao je naučnik. To je moguće za kometu, jer toplota zvezde oslobađa smrznute gasove sa njene površine, koji deluju poput raketnog motora, ali u tom slučaju je Oumuamua trebalo da ostavi prepoznatljiv "rep".

Foto: Pixabay

Pretpostavlja da je taj objekat mogao biti sonda u obliku diska ili komad „svemirskog smeća“, koji su oslobodila vanzemaljska bića.

Jedini način da potražimo vanzemaljske civilizacije je da pretražimo njihovo smeće, poput istraživačkih novinara koji koji 'kopaju' po đubretu poznatih ličnosti - rekao je Leb. Nepoznati svemirski objekt je primetio najmoćniji teleskop na planeti, teleskop Panoramskog snimanja i sistem za brzi odgovor (Pan-STARRS) na Havajima.

Profesor predviđa da će se slični scenariji ponavljati i u budućnosti i da će se u Sunčevom sistemu pojavljivati i drugi odbačeni predmeti vanzemaljske tehnologije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija