• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik/agencije

20.01.2021

14:09 >> 17:51

(VIDEO) I ZVANIČNO DŽO BAJDEN JE 46. PREDSEDNIK AMERIKE! U prvom govoru poručio: Biću predsednik svih Amerikanaca! Ovo je budućnost

Vesti

(VIDEO) I ZVANIČNO DŽO BAJDEN JE 46. PREDSEDNIK AMERIKE! U prvom govoru poručio: Biću predsednik svih Amerikanaca! Ovo je budućnost

Podeli vest

Džoa Bajden, na svečanosti u Vašingtonu preuzeo je dužnost 46. američkog predsednika
 
18:25 - Bajden odao počast žrtvama virusa korona 

 

Novoizabrani predsednik SAD minutom ćutanja odao je počast svim američkim državljanima koji su preminuli od posledica korona virusa. Dok se obraćao naciji, Bajden je sve građane zamolio da odaju počast za više od 400.000 ljudi koji su izgubili bitku sa ovom opasnom bolešću.

18:20 Kamalin prvi tvit

Nakon što je položila zakletvu, Kamala Haris je, sada kao potpredsednica na Tviteru poručila da je spremna da služi otadžbini.

17:54 - Bajden dži prvi govor kao predsednik SAD
Ovo je američki dan, ovo je dan demokratije... Amerika se izdigla i usprotivila izazovima. Naučili smo da je demokratija važna i krhka i demokratija je preživela. Sada na mestu gde su uzdrmani temelji, ujedinili smo se kao nacija - rekao je  Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije. On je rekao da će biti predsednik svih Amerikanaca. 

- Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad - rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti. 

Bajden je završio govor rečima "Neka Bog blagoslovi Ameriku i neka Bog čuva naše trupe" 

17:47 Amerika i zvanično dobila novog predsednika

Džo Bajden položio je zakletvu i time preuzeo dužnost 46. predsednika SAD

17:42 Na ceremoniji peva i Dženifer Lopez

17:40 Kamala Heris položila zakletvu

 

17:37 Lejdi Gaga peva nacionalnu himnu

Nacionalnu himnu na Kapitolu otpevala je pevačica Lejdi Gaga.

Foto: AP/Photo

17:35 Sveštenik čita molitvu 

Polaganju zakletve prethodi molitva koju izgovara sveštenik Li Dž. ODonovan, blizak porodici Bajden

17.20 - Opasadno stanje

Svi komercijalni letovi iznad Vašingtona zaustavljeni su dok Bajden ne položi zakletvu, saopštila je Savezna uprava za vazduhoplovstvo.

17:20 I Bajden izašao na binu

Aplauzom su pozdravljeni i izabrani predsednik Džo Bajden i buduća prva dama Džil.

17.15 - Počela ceremonija

Ceremonija inauguracije je zvanično počela govorom demokratske senatorke koja je na samom početku istakla da je današnji prizor veličanstven i iskoristila priliku da nazove "besnom ruljom" izgrednike koji su pre samo dve nedelje upali u zgradu Kapitola gde se današnja ceremonija odvija.

17:00 - Tramp upravo sleteo na Floridu

Tramp i njegova supruga Melanija upravo su sleteli na Floridu. Oni neće prisustvovati inauguraciji Bajdena.

16:35 - Bajden poručio ženi: Volim te i hvala! 

Samo nekoliko trenutaka nakon što je stigao u Kapitol,Bajden je uputio poruku svojoj supruzi u kojoj joj je poručio da je voli i da je zahvalan što je ona sa njim.

On je to napisao na svom Tviteru uz kratak video snimak na kome se vidi kako stižu u Kapitol držeći se za ruke.

"Volim te Džili, ne mogu biti zahvalniji što si sa mnom na ovom putu", napisao je Bajden.

 

 

 

16: 43 - Bajden i Heris stigli u Kapitol
 

Izabrani predsednik Džo Bajden stigao je danas u Kapitol gde bi trebalo da se obavi njegova inauguracija za predsednika SAD.

On je u Kapitol stigao u pratnji supruge Džil i izabrane potpredsednice Kamale Heris i njenog supruga.

Pre njih u Kapitol su stigli članovi njihovih porodica, kongresmeni, ali i bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama.

Prema ranijim najavama, inauguraciji će prisustvovati još jedan bivši predsednik Džordž Buš mlađi sa suprugom Laurom, dok je najstariji bivši predsednik Džim Karter (96) iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje ceremoniji.

Bajden i Heris trebalo bi da polože zakletvu u 12 sati po lokalnom vremenu.

15:45 - Tramp ostavio pismo Bajdenu

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp ostavio je u Beloj kući pismo svom nasledniku Džou Bajdenu, saopštio je portparol Bele kuće Džad Dir.

Tramp je danas napustio Belu kuću pred inauguraciju novog predsednika, a više od dva meseca je odbijao da prizna poraz na izborima i Bajdenu nije čestitao pobedu.

14:37 - Tramp stigao u bazu Endruz na poslednju, oproštajnu ceremoniju

Još uvek aktuelni predsednik Donald Tramp je poručio okupljenima da ih voli i obećao da će se “vratiti u nekoj formi”.

On je poželeo sreću novoj administraciji rekavši im da se potrude da učine dobro za sve građane SAD.

14:15 - Tramp i Melanija napustili Belu kuću

Odlazeći predsednik i njegova supruga Melanija izašli su iz objekta u dvorište Bele kuće. Odmah nakon izlaska stali su da porazgovaraju sa novinarima. 

Foto: Tanjug/AP

Odmah nakon toga su se uputili ka helikopteru koji će ih odvesti u bazu gde će Tramp održati govor, nakon čega će otići na Floridu.

Vašington uoči Bajdenove inauguracije izgleda kao prava tvrđava sa do sada neviđenim obezbeđenjem.

Biće to prva inauguracija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama. Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, a nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Bezbednost je u još većem fokusu nego inače usled toga što se inauguracija događa dve nedelje nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa napale američki Kapitol.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kraj sbskog sna

pre 3 godine

Eh, bas smo se bili lepo natripovali... S'd krece realnost, sa kojom smo se rastali pre desetak vekova. No, umislicemo nesto drugo, nesto lepo... Putin nas voli, Brat Si nam salje vakcine, Vucic je novi Tito (dva ludaka, od kojih je jedan totalni diletant za politiku, a ovaj drugi je umro '80 godina)...

Goran

pre 3 godine

Jedes govna za sve pare. Ali nastavi da ih jedes.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija