• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

25.01.2021

15:33

AMERIKA JE VODEĆI TERORISTA! Čomski: Liberali žive u iluziji, SAD je tokom cele istorije agresivno ratovala protiv nekog

Vesti

AMERIKA JE VODEĆI TERORISTA! Čomski: Liberali žive u iluziji, SAD je tokom cele istorije agresivno ratovala protiv nekog

Podeli vest

Američki liberali žive u svetu iluzija, u kojem se vodeći pokretač međunarodnog terorizma, američka vlada, doživljava kao benigna sila, rekao je Noam Čomski, danas najuticajniji kritički mislisac u svetu

On je liberale uporedio sa pristalicama doskorašnjem američkog predsednika Donalda Trampa koji ne priznaju pobedu Džoa Bajdena na novembarskim izborima.

"Kao što ne možetenaterati republikance da priznaju da su izbori izgubljeni, ne možete ni liberalne američke intelektualce da priznaju da su Sjedinjene Države vodeća teroristička država" izjavio je Čomski za RT.

Činjenica je da su tokom čitave svoje istorije SAD vodile agresivni rat protiv nekoga, rekao je Čomski. 

Takozvani "rat protiv terorizma“, koji je Ronald Regan postavio kao centralni deo svoje spoljne politike, bavio se ustvari otporom američkom terorizmu u Centralnoj Americi i Južnoj Africi, dodao je. SAD su Nelsona Mandelu smatrale teroristom sve do 2008. godine, a Međunarodni sud pravde presudio je da je američki tajni rat protiv Nikaragve kršenje međunarodnog prava.

Ono što je Reganova administracija radila bio je vrhunac terorizma prema našim definicijama. Ali, Njujork tajms je objavio uvodnik u kojem se navodi da možemo odbaciti presudu suda jer je to neprijateljski sud. Zašto je to neprijateljski sud? Jer je osudio SAD - rekao je Čomski.

Još jedna žrtva SAD-a je Kuba, koja je pretrpela višedecenijsku blokadu i kontinuiranu američku kampanju s ciljem da podrije vladu i izazove pobunu. U SAD se te akcije percipiraju kao glupe zavere CIA-e.

To je bio ozbiljan teroristički rat koji je skoro doveo do uništenja sveta - istakao je Čomski.

Neuspeh liberalnih intelektualaca da sagledaju američku politiku onakvom kakva jeste nije nešto što je ostalo u istoriji ili van granica te zemlje. Na primer, pobuna u američkom Kongresu 6. januara nije bila neka sluđena rulja Trampovih pristalica koja je došla niotkuda i bila poražena kako bi se dokazala slavna američka demokratija.

- Postoje zaista ozbiljne bolesti o kojima se ne razgovara - dvostranačje, iako su republikanci nestali iz tog spektra - rekao je on. 

Radikalne ideje

A taj neuspeh nanosi stvarnu štetu milionima Amerikanaca. Ideje Bernija Sandersa, političara koji bi se lako mogao smatrati desnim centrom u zemlji poput Nemačke, prikazane su kao previše radikalne za SAD tokom predsedničke kampanje.

Ono na šta on poziva, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatno visoko obrazovanje, konzervativne stranke u Evropi samo uzimaju zdravo za gotovo - rekao je Čomski.

„Ovo je takva uvreda za američki narod da kažete - toliko ste zaostali da ne možete imati ono što ima Meksiko, Francuska, Brazil“, naglasio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 3 godine

Sve im je lepo objasnio ali džabe kad u glavi imaju kreč!

NEBOJŠA

pre 3 godine

KONAČNO IM JE NEKO SASUO ISTINU U LICE,I TO NE ''NEKO'' NEGO VODEĆI MISLILAC DANAŠNJICE .AL' DŽABA.KAKO MENTALNO RETARDIRANOM OBJASNITI DA JESTE RETARDIRAN ??

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija