• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.01.2021

16:11

INSPEKCIJA U FABRIKAMA ASTRAZENEKE! Frka u Briselu, šta ako ih i drugi ispale za vakcinu?!

Vesti

INSPEKCIJA U FABRIKAMA ASTRAZENEKE! Frka u Briselu, šta ako ih i drugi ispale za vakcinu?!

Podeli vest

Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj kompaniji AstraZeneka, novinari ne uspevaju da dobiju odgovore na brojna pitanja postavljena Evropskoj komisiji

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike Evropske komisije ispitivali isključivo o problemima u odnosu s AstraZenekom, ali i s drugim proizvođačima vakcina, ali konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je poverenik za zdravlje Stela Kiriakidis rekla u sredu veče - da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu s AstraZenekom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su izvršile inspekciju u lokalnoj fabrici AstraZeneke, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila da li zaista postoje problemi u proizvodnji cepiva, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. Ali, Evropska komisija o tome ne želi reći ništa, pa ni to da li su oni tražili inspekciju i povodom čega.

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze".

Inspekcija u fabrikama AstraZeneke

Inspekcija se dovodi u vezu s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef AstraZeneke tek je uveče odlučio da će se ipak pojaviti na sastanku, a pre toga se tokom dana pojavila vest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije jer "nema ništa novo za reći".

Osim što su rekli da će "nastojati da održavaju kontakte kako bi osigurali dostavu vakcina na vreme", u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu iznosili ni detalje o razgovorima sa šefom AstraZeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da AstraZeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

Foto: Gareth Fuller/PA Wire/Pool via REUTERS

AstraZeneka
EU pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenekom

EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čija cepiva čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obaveze. Posebno je spomenuta američka kompanija Johnson & Johnson, koja je dobila ogromnu novčanu pomoć američke vlade i čija će cepiva biti posebno zanimljiva jer će pri vakcinisanju biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako "očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine cepiva".

Nakon iskustva s AstraZenekom, koja za kašnjenja koristi jezične akrobacije iz ugovora poput "dati sve od sebe" umesto jasne obaveze o dostavi cepiva, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje cepiva negde drugo ako i u njihovim ugovorima s EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrebiti.

Evropska komisija ne odustaje od plana da vakciniše 70 odsto populacije

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 odsto starijih od 80 godina i 80 odsto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj cepljenja 70 odsto punoletne populacije do leta.

- Kada smo kao cilj postavili vakcinaciju 80 odsto starijih od 80 godina i još toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na cepiva Fajzera i Moderne - rekao je portparol Evropske komisije.

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima cepiva predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obavezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i da će tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju direktno proizvođači s državama članicama EU jer to zavisi i od logistike, koja nije svugde podjednako spremna.

Problem s AstraZenekom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 odsto manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj cepiva ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija