• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politika.rs

14.02.2021

16:24

ISTI JE SCENARIO ZA MOSKVU, HONGKONG I MINSK, pitanje je samo KO ŠALJE INSTRUKCIJE... Ako vas uhvate recite samo OVO...

Vesti

ISTI JE SCENARIO ZA MOSKVU, HONGKONG I MINSK, pitanje je samo KO ŠALJE INSTRUKCIJE... Ako vas uhvate recite samo OVO...

Podeli vest

Tokom nedavnih protesta podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom Ruse su najviše iritirali pozivi preko društvenih mreža upućeni tinejdžerima da izađu na ulice

Kako je to izgledalo, opisao je novinar Aleksandar Žirnov: „Nepuna tri dana nakon što se ’berlinski pacijent’ vratio u Rusiju, moja 13-godišnja ćerka me je zasula pitanjima: ko je Navaljni, zašto ga treba braniti i zašto treba izvaditi SIM karticu iz telefona kad se bude išlo na miting 23. januara.”

Društvene mreže su tada bile preplavljene pozivima i detaljnim uputstvima kako da se ova deca što bolje pripreme: ne nosite sa sobom dokumente (ako ih imate), nosite neupadljivu odeću i udobne cipele (da biste se lakše sakrili i pobegli), sakrijte sve „posebne znakove” (tetovaže, ofarbanu kosu i sl), nosite masku i zaštitne naočare, telefon zaštitite lozinkom (još bolje je da ga ostavite kod kuće ili izvadite SIM karticu), ponesite mleko (zbog zaštite od suzavca), pratite situaciju i gledajte oko sebe, ako vas uhvate, recite da još nemate 18 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo su više puta upozoravali na odgovornost organizatora i učesnika u ovim protestima, a tužilaštvo je zahtevalo ograničavanje pristupa portalima koji su širili ove pozive.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da rukovodstva američkih IT kompanija namerno promovišu sadržaje koji podstiču akcije u Rusiji i da se pripreme za nelegalne skupove vode prema smernicama SAD. Zaharova tvrdi da nema sumnje da je rukovodstvo kompanija namerno, uz upotrebu algoritma koji „izbacuje” prioritetne sadržaje, masovno promovisalo ovakve sadržaje:

"Sve ovo je bilo u vezi s političkom podrškom zapadnog mejnstrima, koji je ruske građane obmanama i širenjem dezinformacija otvoreno podsticao na ilegalne aktivnosti".

Foto: Tanjug/AP

Komisija Državne dume koja se bavila utvrđivanjem činjenica koje govore o stranom mešanju u ove akcije, ustanovila je da postoje ozbiljne podudarnosti i veoma slični scenariji između poslednjih protesta u Moskvi i Sankt Peterburgu i letošnjih u Minsku i Hongkongu.

Niz podudarnosti

Predsednik komisije Vasilij Piskarev rekao je ruskim medijima da postoji podudarnost u sledećim oblastima: primenjena je ista taktika delovanja demonstranata, ista je ciljna grupa demonstranata, objavljuju se imena pripadnika policijskih snaga, istovetna je reakcija stranih zvaničnika, kao i koordinisana informativna podrška istih stranih medija, plasiranje lažnih informacija i fotografija. On je naglasio da su strani državljani, uključujući i one iz Ukrajine, umešani u širenje lažnih vesti na društvenim mrežama o zabranjenim skupovima u Moskvi.

Komisija je utvrdila da su velike strane platforme kao po komandi počele da pozivaju maloletnike da učestvuju na protestima u Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije 23. i 31. januara. Piskarev je naveo da su zapadni mediji emitovali direktne prenose na „pristrastan način”.

Ambasada SAD u Moskvi je na svom internet sajtu 22. januara postavila spisak mesta okupljanja na neodobrenim protestima pristalica Navaljnog. Prema tim informacijama, protesti će biti održani u 38 gradova, objavljene su rute kojima će se kretati, a „provučena” je i informacija o kretanju demonstranata prema Kremlju. U tom saopštenju, koje je objavljeno i na „Tviteru”, navedeno je da SAD podržavaju pravo svih ljudi na mirne proteste i slobodu izražavanja mišljenja, a da su ruske vlasti usmerene na „gušenje tih prava”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milorad

pre 3 godine

kad su amerikanci puni demokratije,sto su hteli da sude Trampu.Pa gde je ta sloboda.Izgleda da samo kod njih moze da se gusi sloboda izrazavanja a ostale zemlje-njima nepodobne su autokratske.Nije nego...

milankukic

pre 3 godine

zapadni kriminalci oce da uniste pravoslavlje

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija