• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

14.02.2021

14:05

DŽABA SVI POKUŠAJI AMERIKE! Severni tok 2 biće izgrađen, ništa ne može da ga uspori

Vesti

DŽABA SVI POKUŠAJI AMERIKE! Severni tok 2 biće izgrađen, ništa ne može da ga uspori

Podeli vest

Magistralni gasovod „Severni tok 2“ već je završen više od 95 odsto, izjavio je za televiziju „Rusija 1“ vicepremijer Rusije Aleksandar Novak

- Severni tok 2" je komercijalni projekat koji prvenstveno realizuju strane kompanije zainteresovane za isporuke gasa iz Rusije. Kompanija ‘Gasprom’ stvorila je zajedničko preduzeće koje je ovaj projekat realizovalo praktično za više od 95 odsto - rekao je on.

Novak je objasnio da gasovod neće mirovati nakon završetka izgradnje, jer su za pumpanje gasa kroz njega zainteresovani evropski partneri.

- Mislim da ne postoje takvi rizici, jer su, opet, za to zainteresovani naši evropski partneri -odgovorio je on na pitanje da li postoji šansa da Rusija zbog pritiska na projekat neće moći da pumpa gas.

Prema njegovim rečima, "Severni tok 2" je apsolutno legalan i ispunjava sve zahteve evropskog zakonodavstva.

On je istakao da postoji „konkurencija od strane američkih partnera koji žele da isporučuju svoj prirodni tečni gas u Evropu, odnosno, zapravo su to netržišne metode konkurencije“, precizirao je on.

- Uvereni smo da će, uprkos destruktivnim pristupima koje primećujemo iz Sjedinjenih Američkih Država koje, naravno, sa svoje strane usporavaju sprovođenje ovog projekta, on biti završen - zaključio je Novak.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija "Olsiz" bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija