• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.02.2021

17:30

BRATKO SE MALO ZANEO! Bugarski vicepremijer: Srbija je bila "BEZNAČAJNA KNEŽEVINA", a misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih!

Vesti

BRATKO SE MALO ZANEO! Bugarski vicepremijer: Srbija je bila "BEZNAČAJNA KNEŽEVINA", a misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih!

Podeli vest

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila "beznačajna kneževina", želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal "Zoom"

- Srbi su još pre oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora, sve su navodno bili Srbi - rekao je bugarski vicepremijer.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

- On je veoma jasno rekao: "Ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju". Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima - istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor, između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja , "i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije".

- Što se tiče trenutne situacije, Albanija je mnogo dalje od Severne Makedonije u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno - precizira vicepremijer.

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

Foto: Printscreen Youtube Kanal 3 TV

Krasimir Karakačenov

- Naprotiv, uvek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju - konstatovao je Karakačanov.

Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

- Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu - smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju

Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

- Izvinite, ali "proruski političar" je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog - istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.

- Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik (u Severnoj Makedoniji)? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smešno. Lopov viče "drž'te lopova". Naslednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti! - zaključio je vicepremijer.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ALEmat

pre 3 godine

Ovaj bugarin ili je pijan ili lud, on bez razloga blati srbiju a zaboravlja da je bio saborac fešistima.

Krle

pre 3 godine

Iz ovog govora se vidi da je istoriju ucio od 19 veka, na casovima gde se uci 18 vek i ranije ocigledno nije bio prisutan. Sedi 1. Bugari su slican narod kao i Srbi, mozda i isti ali je uticaj islama na njih bio veci pa su izgubili svoj identitet. Oni su bili sloveni a kao sto znamo Srbi su sloveni. Uticaj Turske, Grcke pa i Vizantije u celosti je bio poguban po njihov identitet. S obzirom da su na ovim prostorima Bugari veliki narod a kroz istoriju su pokazali minorne promene to govori da je tudji interes uvek bio ispred interesa Bugarske.Vecni vazali

DEDA RAKA

pre 3 godine

Balgarije je bila "značajna" na Balkanu, seti batko cara Borisa a kasnije i Hitlera. Batko - bolje zaćepi jer ću nabrajati i dalje !

Krle

pre 3 godine

Ako su oni bili Bugari onda je i Staljin bio amerikanac.

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor, između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja , "i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije". - Naravno da je batica zaboravio da doda da su bugari i albanci u svim ratovima bili u sastavu onih koji su napadali Srbiju i srpski narod. Zaboravio batica da kaze kako su za vreme prvog i drugog svetskog rata bugari i albanci pocinili genocid nad srpskim narodom, istrebljujuci cele porodice, zaboravio i kako su bugari srpskom narodu menjali prezimena u bugarska, zaboravio da su oboji bili deo treceg rajha, da su oboji aplaudirali NATO avionima koji su otrovnim bombama rusili Srbiju. E moj bugarine, ne zovi nesrecu, jer ona dodje i bez poziva.

Joyce

pre 3 godine

Srbi su Tračani. Sve posle toga je u odnosu na Bugare je nebitno. No, ne zanemarimo i istorijske činjenice da je Bugarko carstvo bila respektabilna sila na Balkanu i skoro uvek orijentisano protiv srpskih interesa, bilo političkih, teritorijalnih ili nacionalnih.

Miro

pre 3 godine

Tuta Bugarin sve je bitke izgubio a ne vodi vise ni rat. Koga briga za tu " clanicu" Nato pakta i EU. Samo napred u propast. Molice oni da se posrbe.

True

pre 3 godine

Skoro sve je istina. Srbija je od Jadranskog sve do crnog mora. Bugari su Srbi a Makedonci ne postojje kao nacija do 1946 godine. Salu na stranu. Pogledas za vije avione je lobirao, znas na cijem je platnom spisku. Bugarska, kao vazalna drzava, pridruzuje se opstoj antisrpskoj kampanji. Nista novo a ni zabrinjavajuce. Realno, *ebe nam se.

Goxi

pre 3 godine

Jadna je EU i clanica NATO pakta koja ima ovakvog ministra odbrane, coveka koji kontinuirano provocira iiznoseci neistine. Necemo o tome dali vredja, to je ocigledno. Sve me ovo samo cini sretnim i udaljenijim od ovih institucija i saveza. Ne radi se o pijanom ali o ludom coveku da. I dok se EU bavi birokratskim poslovima promovisuci EU vrednosti jos jednom pitam gde su i koje su to vrednosti, jelu li i ovakvi (ne) ljudi njena vrednost?

Atanasije

pre 3 godine

Sada laprda ovaj Tuta jer vojvoda Stepa nije hteo da ih pregazi i sravni sa zemljom. Bio je zadovoljan vojnim porazom "slavne bugarske vojske". Kad na vašku naiđeš, dobro je nagazi, u protivnom epidemija nastaje.

Andrija

pre 3 godine

a da ti nisi gladan a I da ne znas, dodji na jedan burek brat Srbin placa

NEBOJŠA

pre 3 godine

а када то бугари НИСУ забили србији нож у леђа,ако им се указала прилика ???

Miro

pre 3 godine

Tuta Bugarin zaboravlja da ih je spasila velikodusnost kralja Aleksandra posle Kolubarske bitke. Nema veze, nije kraj istorije. Ko god misli da jeste taj je u ogromnoj zabludi.

Martin

pre 3 godine

Zaboravio je bratko kako su prosli u ratovima sa Srbima. Ne bi valjalo da ga podsjetimo.

NISTE HTELI SA SRBIJOM, OVO JE CENA IZDAJE! MAKEDONIJA IZMEĐU VELIKE BUGARSKE I VELIKE ALBANIJE - SAD i EU ćute, baš ih briga za Skoplje!
Balkan

NISTE HTELI SA SRBIJOM, OVO JE CENA IZDAJE! MAKEDONIJA IZMEĐU VELIKE BUGARSKE I VELIKE ALBANIJE - SAD i EU ćute, baš ih briga za Skoplje!

Komplikovani početak pregovora Severne Makedonije za pristupanje Evropskoj uniji, zahvaljujući Bugarskoj, dobio je novi ton posle opasne poruke bugarskog ministra odbrane da Makedonija može postati članica EU samo ukoliko se priključi Bugarskoj, ili ukoliko postane albanska provincija. Dakle, izbor je - ili Velika Albanija ili Velika Bugarska

07.02.2021

22:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija