• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Objektiv

23.02.2021

16:40

KORONA ISPRAZNILA PORODILIŠTA! Stručnjaci očekivali bejbi-bum, a onda se desilo neočekivano

Vesti

KORONA ISPRAZNILA PORODILIŠTA! Stručnjaci očekivali bejbi-bum, a onda se desilo neočekivano

Podeli vest

Lokdaun nije ispunio očekivanja stručnjaka, umesto bebi-buma, planeta doživljava drastičan pad nataliteta i neperspektivnu budućnost

Kad je EU uvela jedan od najstrožih lokdauna, odnosno set mera socijalne distance u prvom talasu pandemije prošlog proleća, naširoko se spekulisalo da će uslediti bebi-bum – veliki porast nataliteta.

Kada su demografski stručnjaci mislili da će zaključavanje granica značajno uticati na rast svetske populacije tako što će se ljudi u lokdaunu morati nečime pozabaviti i da će praviti bebe, nakon devet meseci su se zaprepastili brojkama koje su dobili. EU beleži oštar pad broja novorođenih. Ekonomska nesigurnost i društveni stres izazvani pandemijom koronavirusa odvratili su, čini se, mnoge parove od toga da postanu roditelji.

U bolnici u Sen Deniju broj porođaja pao je oko 20 odsto od sredine decembra do sredine januara (sa 348 na 285), a predviđa se da će ostati ispod nivoa za 2020. u prvoj polovini 2021. Dok su kovid odeljenja bila puna, porodilište je bilo poluprazno. Sen Deni nije jedini koji beleži ovakav pad, u pet velikih bolnica u regionu Paj de la Loir na severoistoku Francuske, u kojoj je glavni grad Nant, broj rođenih je pao za 10 do 25 odsto u januaru u poređenju s istim mesecom prošle godine. U Francuskoj je za devet meseci opao natalitet za 19 odsto što se pripisuje pandemiji.

Prazna porodilišta

Italija, koja je prva u Evropi bila pogođena koronavirusom i prva uvela lokdaun, takođe je iskusila ozbiljan pad nataliteta. Broj novorođenih pao je za čak 21 odsto u januaru u 15 italijanskih gradova, prema izveštaju koji je ovog meseca objavio italijanski statistički institut.U Nemačkoj je taj postotak na 15 odsto, iako istraživanja nisu obuhvatila sve savezne države.

S druge strane okeana, i SAD očekuje pad od čak 300 hiljada novorođenih u 2021. u odnosu na 2019, prema proceni instituta “Brukings”. Pri toj proceni su uzeli u obzir okolnosti kao što su zatvaranje vrtića i škola i pritisak rada od kuće na roditelje i one koji bi to hteli da postanu. Američki portal NBCLX je istraživanjem došao do podataka o padu nataliteta od pet do osam odsto u velikim saveznim državama Kaliforniji, Floridi i Ohaju. Institut “Gutmačer” je u svom istraživanju utvrdio da je čak 34 odsto Amerikanki smanjilo broj dece koji planiraju imati ili odložilo planove za širenje porodice zbog pandemije.

Kina u problemu

Čak i Kina, koja je prva suzbila prvi talas epidemije i potpuno sprečila drugi talas, koji je pogodio ostatak sveta, u 2020. je imala oko 15 odsto novorođenih manje nego 2019, prema podacima ministra javne bezbednosti, objavljenim početkom ovog meseca. Prema preliminarnim podacima, stopa nataliteta je pala od 9 do čak 32 odsto u drugoj polovini 2020. u nekim kineskim gradovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZRENJANINCI ČASTE SVAKU NOVU BEBU! Najviše dobijaju prvorođena deca, ali ima novca i za drugo, treće dete
Srbija

ZRENJANINCI ČASTE SVAKU NOVU BEBU! Najviše dobijaju prvorođena deca, ali ima novca i za drugo, treće dete

Grad Zrenjanin je u 2019. godini, kao jedan od samo dva grada u Vojvodini, izdvojio više od tri posto sredstava iz budžeta za razvijanje pronatalitetne politike, naglasio je prilikom posete ovom gradu, Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, zadužen za Sektor za demografiju i brigu o porodici, koga je ugostio predsednik Skupštine grada, Čedomir Janjić.

02.02.2021

17:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija