• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

02.03.2021

10:59

EU SE RASPADA PO ŠAVOVIMA! Totalni fijasko briselske strategije vakcinacije, Mađari i Austrijanci krenuli svojim putem, izgleda da neće biti jedini...

Vesti

EU SE RASPADA PO ŠAVOVIMA! Totalni fijasko briselske strategije vakcinacije, Mađari i Austrijanci krenuli svojim putem, izgleda da neće biti jedini...

Podeli vest

U potpunosti je pukla politika zajedničke nabavke vackina, kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama!

EU se po drugi puta tokom pandemije raspala po šavovima. Prvi put, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su kaskadno zatvorile granice te je svako počeo da vodi svoju epidemiološku politiku.

Sada je u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vackina, kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država besno obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu von der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja. S obzirom da se Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija te 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finansija već je rekao da je strategija cvakcinacije „total shit-show“, a šefica Komisije hitno pokušava da mobiliše sve proizvodne resurse, diže pritisak na pojedine proizvođače cepiva te slaže novi evropski plan vakcinacije, ali je jasno da će zbog krivih procena i labavih dogovora EU mesecima kasniti za najuspešnijima u cepljenju.

Jedan od onih koji je izgubio strpljenje je austrijski kancelar Kurc koji pokušava da organizuje samostalnu proizvodnju cepiva s Danskom i Izraelom te izlazi iz okvira jedinstvene EU politike. Zanimljivo je da se Kurc iznenada odlučio i za promenu smera epidemiološke politike te se sada zalaže za što je moguće brže otvaranje.

Verovatno su najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike dobave vakcina i plana vakcinacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava da promoviše većina članica EU. Tako je mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju i sa Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih cepiva.

Foto: Reuters

Viktor Orban

U Mađarskoj građani već primaju vakcinu kineskog Sinoharma, što znači da je Mađarska prekršila konsenzus EU zemalja prema kojem niti jedna zemlja ne bi trebalo da koristi niti jedno cepivo koje je nije autorizovala Evropska agencija za lekove te cepiva koja nisu osigurana kroz zajedničku šemu nabavke. Uz kinesko cepivo, Mađarska je dobavila i značajne količine rusk Suputnik V vakcine, a Orban poručuje: „Kad ne bi imali ruske i kineske vakcine, bili bi u velikoj nevolji“. S 18,3 cepiva na 100 ljudi Mađarska je do kraja prošle nedelje uspela da postigne 50-posto veću vakcianciju stanovništva nego Danska, druga najuspešnija po broju vakcinisanih u EU. Valja voditi računa da je Mađarska primila i cepiva koja je dobila preko zajedničkog dogovora EU članica tako da raspolaže i s 880.000 doza Biontek/Fajzera, Moderne i Oksford/AstraZeneke. Zapravo su iskoristili samo 73 odsto tih vakcina dobavljenih kroz zajedničku EU šemu.

Inače, Mađarska je jedna od zemalja s istoka Evrope u kojima je jasno vidljivo formiranje trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas mogao da krene iz Dalmacije i proširi se prema severu i istoku zemlje. Isto tako, pitanje je šta učiniti. Ono što treba primetiti jeste formiranje trećeg epidemijskog talasa u Češkoj i Slovačkoj, zemljama koje duže vremena imaju vrlo radikalne epidemiološke mere, ali imaju vrlo nepovoljan tok epidemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija