• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.03.2021

14:59

POKRENUT UDRUŽENI UDAR AMERIKE I EU NA RUSIJU! Počela odmazda zbog Navaljnog, Moskva neće ostati bez ODGOVORA!

Vesti

POKRENUT UDRUŽENI UDAR AMERIKE I EU NA RUSIJU! Počela odmazda zbog Navaljnog, Moskva neće ostati bez ODGOVORA!

Podeli vest

Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za kršenje ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU

Na sankcionom spisku nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov. Takođe se navodi da sankcije stupaju na snagu danom objavljivanja.

„Usvojene restriktivne mere uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine za fizička lica. Osim toga, fizičkim i pravnim licima iz EU zabranjeno je da daju sredstva onima koji su navedeni na spisku“, precizira se u dokumentu.

Ranije je nemačka agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, saopštila da je Evropska unija uvela sankcije „visokim zvaničnicima“ Rusije zbog situacije oko ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio da su se ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu dogovorili da prošire personalne sankcije Rusiji zbog situacije oko Navaljnog.

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Evropska unija smatra da je hapšenje Alekseja Navaljnog, kao i zamena uslovne osude stvarnom u slučaju „Iv Roše“, politički motivisano. EU je više puta pozivala ruske vlasti da oslobode Navaljnog i podsećala na odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2018. godine.

I SAD su saopštile da uvode sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim.

Kako je naveo predstavnik američke administracije tokom specijalnog telefonskog brifinga, administracija predsednika Džozefa Bajdena želi da odnosi između Rusije i SAD budu stabilni i predvidljivi, ali neće tražiti njuhovo „resetovanje“.

Podsetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miki

pre 3 godine

Dosta više zezanja !!! Evropi ili treba Ruski gas i nafta ili ne treba ! Svakoj zemlji EU koja uvede sankcije Rusiji treba uvesti sankcije u vidu ukidanja isporuke navedenih energenata ! Tako se to radi !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija