• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

11.03.2021

09:52

NATO OBUČIO UKRAJINSKE VOJNIKE! Kijev ne gubi vreme, 16.000 spremno za borbu u gradskim sredinama!

Vesti

NATO OBUČIO UKRAJINSKE VOJNIKE! Kijev ne gubi vreme, 16.000 spremno za borbu u gradskim sredinama!

Podeli vest

NATO je od 2015. godine obučio oko 16.000 ukrajinskih vojnika za ratovanje u urbanim sredinama, saopštio je na konferenciji za štampu komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski

Kako navodi portal „Ukrinform“, general je saopštio da je u periodu od 2015. do 2020. godine, uz pomoć oficira međunarodnih misija za obuku, pripremljeno za više od 19.000 ukrajinskih vojnika ovu vrstu ratovanja.

"Pravac naše saradnje – dalji razvoj sistema centara za obuku ukrajinske vojske, pre svega kopnenih snaga", dodao je general.

Ranije je o obuci ukrajinskih vojnika za ofanzivne operacije u gradskim sredinama govorio glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak. On tada nije naveo koje gradove planiraju da napadnu ukrajinski vojnici. Po njegovim rečima, obuka je potrebna kako bi bili spremni "za sve opcije razvoja situacije".

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Od septembra 2014. godine usvojena su tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija