Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.03.2021

19:26

DA LI EU PRETI NOVI TALAS IZBEGLICA?! Sirija pred opasnim ekonomskim i humanitarnim kolapsom!

Vesti

DA LI EU PRETI NOVI TALAS IZBEGLICA?! Sirija pred opasnim ekonomskim i humanitarnim kolapsom!

Podeli vest

Situacija u Siriji nakon desetogodišnjeg sukoba naginje ka situaciji "ni mira, ni rata", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorava da će socijalno-ekonomski kolaps u Siriji prouzrokovati nepovratne posledice, tačnije novi veliki talas izbeglica u Evropsku uniju

 - Od samog početka želim da kažem da za sukob u Siriji ne može postojati vojno rešenje, ali situacija nastavlja da naginje ka onome što se naziva 'ni mira ni rata' - rekao je Gutereš na neformalnom zasedanju Generalne skupštine UN.

Kako je dodao - decenija sukoba, korupcije, loše uprave, regionalne krize, sankcija i pandemije virusa korona doveli su do uništenja sirijske ekonomije i naglog porasta siromaštva-

 - Devet od deset Sirijaca žive u siromaštvu, 60 odsto stanovništva ove godine se može suočiti sa glađu, što je najviši pokazatelj u istoriji sirijskog sukoba -  istakao je generalni sekretar UN.
Takođe je konstatovao da se za Siriju vezuje i najteža kriza na svetu kada je reč o izbeglicama.

Osvrnuo se i na mehanizam isporuke humanitarne pomoći Siriji preko granice, rekavši da bi trebalo da se produži bar jednu godinu.

Isporuka vakcina Siriji


Prema rečima Gutereša, isporuka vakcina protiv virusa korona Siriji u okviru međunarodnog mehanizma Kovaks trebalo bi da počnu za nekoliko sedmica.

Foto: Reuters

 

 - Trenutno se realizuju planovi za isporuku prve tranše vakcina u narednim nedeljama, koja može pokriti tri odsto stanovništva - precizirao je on.

Gutereš je objasnio da će milion doza vakcina biti poslato Ministarstvu zdravlja Sirije, od čega će 100.000 doza biti predviđeno za severoistočni region zemlje, a prva partija za severozapad će brojati 224.000 doza.

Generalni sekretar je istovremeno skrenuo pažnju na to da proces raspodele vakcina može oduzeti mnogo vremena, tako da se očekuje da će se zaražavanje koronom u Siriji nastaviti tokom 2021. godine.

Socijalno-ekonomski kolaps će dovesti do nepovratnih posledica


Socijalno-ekonomski kolaps u Siriji prouzrokovaće novi veliki talas izbeglica u Evropsku uniju, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin na konferenciji o Siriji.

 - U svetlu pandemije virusa korona i neviđenog pooštravanja nezakonitih jednostranih sankcija Sirija se suočava, prema rečima kolega iz UN-a, sa najvećom humanitarnom krizom. Više od 13,5 miliona Sirijaca zahteva hitnu humanitarnu pomoć, što je za 20 odsto više nego prošle godine -  istakao je on. 


Prema rečima Veršinjina, predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija - pozivaju ne samo da se povećaju osnovne humanitarne isporuke, nego i da se Sirijcima obezbede sredstva za život što obuhvata realizaciju projekata rane obnove, popravku i izgradnju objekata civilne infrastrukture -

Međutim, kako je dodao, svi ti pozivi se uporno ignorišu.

- Mi se nepromenljivo zalažemo za političko rešavanje sirijske krize unapređivanjem političkog procesa koji vode sami Sirijci uz podršku UN, kako je predviđeno rezolucijom UN 2254 - zaključio je diplomata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija