• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

31.03.2021

08:16

PRVA U SVETU! Rusija registrovala korona vakcinu za životinje!

Vesti

PRVA U SVETU! Rusija registrovala korona vakcinu za životinje!

Podeli vest

U Rusiji je registrovana prva vakcinu na svetu protiv korona virusa za životinje, saopštio je danas zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu

"Inaktivisana vakcina Karnivak-Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv kovida-19 za životinje", rekao je Savenkov.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja Karnivak-Kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obaljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama, prenosi Tas s.

"Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na korona virus", naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur. Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na korona virus, a slučajevi kovida-19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija