• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

01.04.2021

18:12

PANDEMIJA DOVELA DO POVEĆANJA PRODAJE ORUŽJA U SAD! Istraživanje pokazalo da su amerikanci sve nasilniji, a mnogima je korona samo izgovor! (VIDEO)

Vesti

PANDEMIJA DOVELA DO POVEĆANJA PRODAJE ORUŽJA U SAD! Istraživanje pokazalo da su amerikanci sve nasilniji, a mnogima je korona samo izgovor! (VIDEO)

Podeli vest

Pandemija korone dovela je do porasta prodaje oružja, kažu američki istraživači, a polovina svih žrtava nasilja u porodici kaže da se sada suočavaju sa više pretnji da će ih nasilnici ubiti nego pre nego što je počelo

Pandemija je takođe stvorila "savršenu oluju“ za porodično i rodno zasnovano nasilje, prema istraživačima sa univerziteta u Teksasu i Kentuckiju, koji su se udružili sa Nacionalnom koalicijom protiv nasilja u porodici kako bi procenili posledice Covida tokom prošlosti. godine.

Skoro 40% ispitanika u njihovom istraživanju izvestilo je da se prodaja oružja povećala u njihovoj zajednici od početka pandemije, a oko 50% ispitanika je izjavilo da su nasilnici koji prete da će pucati na preživele postali veći problem.

Istraživači su zatražili od stručnjaka koji su se bavili žrtvama nasilja u porodici da žrtve zlostavljanja popune upitnik koji se pitao o uticaju pandemije. Studija je takođe razmatrala rizike za preživele, izazove za agencije i njihovu interakciju sa policijom i odeljenjima šerifa.

- Izolacija koja je rezultat ove pandemije, zajedno sa finansijskim opterećenjima i bezbrojem mentalnih problema sa kojima se suočavaju mnogi, stvara savršenu oluju da pojača pojavu rodno zasnovanog nasilja - rekla je Keli Linč, profesor kriminologije i krivičnog pravosuđa na Univerzitetu Teksas u San Antoniju.

Rezultati zabrinjavajući

Rezultati su otkrili snažnu zabrinutost zbog finansijske nesigurnosti za preživele i njihove porodice. Konkretno, mogućnost pristupa sigurnom stanovanju bila je glavna briga, budući da je beskućništvo i dalje u porastu u SAD-u, a mnoga skloništa rade s ograničenim kapacitetom.

Uticaj kontinuirane izolacije na mentalno zdravlje i dobrobit dece takođe su ključna pitanja sa kojima se moramo suočiti dok nastavljamo da se krećemo ka nekoj verziji normalnog.

Istraživanje je sprovedeno između septembra i decembra, a ispitanici su rekli da ih pogađa to što ima manje stručnog osoblja koje će im pomoći, mandati širom države koji ograničavaju pristup uslugama, ograničeni resursi, manji kapacitet skloništa i smanjeni rad krivičnog pravosuđa.

Nalazi istraživanja pokazali su da većina ispitanika veruje da se "nasilje intimnih partnera“, zlostavljanje dece i seksualni napad povećali tokom pandemije. Otprilike dve trećine ispitanika izjavilo je da su nasilnici ometali rad ili zapošljavanje preživelih kao kontrolnu taktiku tokom pandemije.

Linč je rekao da se potencijalni rizik koji predstavlja povećan pristup vatrenom oružju u nestabilnim situacijama ne može prevideti, jer je pristup vatrenog oružja nasilnom partneru dramatično povećao rizik od smrtnih slučajeva u porodici. Pandemija je primorala agencije da brzo prilagode svoje politike i upravljaju s ograničenim resursima, rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija