• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.04.2021

13:06

ŠTA SA ONIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU? U Izraelu debata o građanima koji nisu prihvatili imunizaciju protiv kovida!

Vesti

ŠTA SA ONIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU? U Izraelu debata o građanima koji nisu prihvatili imunizaciju protiv kovida!

Podeli vest

Izrael je u velikoj meri normalizovao život nakon masovne imunizacije protiv kovid-19, ali postavlja se pitanje šta da se radi s ljudima koji neće da se vakcinišu, što ulazi u domen javnog zdravlja i privatnih prava

Tempo vakcinacije u Izraelu dopustio je toj zemlji da barovi, hoteli, klubovi ponovo rade, kao i drugi poslovi, a vakcinisano je više od 80 odsto odraslog stanovništva, pa je broj obolelih i umrlih naglo opao.

Glas Amerike (VOA) prenosi da poslodavci i škole sada razmišljaju šta da rade s ljudima koji i dalje neće da se vakcinišu, a aviokompanije takođe razmatraju da uslov za putovanje bude potvrda o vakcinaciji i negativan test.

Do sada se Izrael oslanjao na različite podsticaje stanovništvu da primi vakcinu. Uvedena je i "zelena propusnica" ali taj sistem je dobro funkcionisao u domenu zabave i ugostiteljstva, ali sada kada se pomera i u druge oblasti, postavlja se pitanje njegove uspešnosti i ugrožavanja privatnih prava ili javnog zdravlja.

Zdravstveni sistem Izraela propisuje obavezu za sve zdravstvene radnike da prime vakcinu. Ako to neće, biće prebačeni na poslove koji ne zahtevaju kontakte visokog rizika, a Univerzitet u Tel Avivu je za sada doneo rešenje prema kojem vakcinisani mogu da drže ili pohađaju nastavu uživo, a nevakcinisani onlajn.
 

Foto: Tanjug/AP

Grupe za zaštitu ljudskih prava zbog toga postavljaju pitanje njihovih ugrožavanja i pozivaju vladu da umesto propusnica i pojedinačnih rešenja donese zakon o tome.

Stotine hiljada ljudi u Izraelu i dalje nije primilo vakcinu, protive se vakcinama generalno, ili sumnjaju u njenu efikasnost, a ministar zdravlja kaže da su njihove nadležnosti ograničene i da ne mogu da nateraju ljude da se vakcinišu.

Debata se već vodi pred nekim sudovoma, pa je u martu sud u Tel Avivu presudio da vaspitačica koja neće da se vakciniše, niti testira, može da se vrati na posao u vrtić, a očekuje se žalba na tu odluku, navodi Glas Amerike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovo

pre 3 godine

Pravo da se ne vakcinišu može uz potpis i izjavu da lečenje plaćaju ,da svaki kontakt sa njima koji se zarazi traži odštetu i da plate lečenje drugog lica.Kazne za onoga ko je učesnik Korona žurki sa 5 na 50 hiljada.zdravi bili

igor

pre 3 godine

Gde je problem? Ako su ovi sa vakcinom bezbedni ( jer kao sto znamo vakcina je cudi jedno ), sta onda jedan nevakcinisani moze da im naudi? Sto se tice bezbednosti NE - vakcinisanih, oni su pod "rizikom" a mozda i nisu. Problem resen.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija