• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.04.2021

15:00

NADAJU SE KOMPENZACIJI! Vlada Ukrajine protiv poništenja sporazuma o ruskoj bazi na Krimu!

Vesti

NADAJU SE KOMPENZACIJI! Vlada Ukrajine protiv poništenja sporazuma o ruskoj bazi na Krimu!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine usprotivilo se predlogu Vrhovne rade da se raskinu Harkovski sporazumi sa Rusijom o stacioniranju Crnomorske flote na Krimu

Kako je izjavio portalu „LB.ua“ pres sekretar ministarstva Oleg Nikolenko, ovi sporazumi detaljno regulišu uslove prisustva ruskih brodova na Krimu i ukazuju na neprihvatljivost kršenja suvereniteta i zakonodavstva Ukrajine.

- Kršenje odredbi sporazuma pruža nam dodatne argumente o mogućem razmatranju, na međunarodnim sudovima, pitanja zbog kojih bi Rusija odgovarala i kompenzovala gubitke zbog okupacije Krima - naveo je on.

Ministarstvo spoljnih poslova se još 2014. godine zalagalo za očuvanje Harkovskih sporazuma i za sedam godina konflikta se ništa nije promenilo, dodao je Nikolenko.

Foto: screenshot

Ranije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) naložio Službi bezbednosti Ukrajine da proveri okolnosti ratifikacije Harkovskih sporazuma. Prema rečima sekretara SNBO-a Alekseja Danilova, protiv poslanika koji su glasali po ovom pitanju mogu se pokrenuti krivični postupci po članu "veleidaja“.

Kasnije su dva predstavnika partije „Sluga naroda“ podneli Vrhovnoj radi zakon o otkazivanju sporazuma. U Državnom birou za istrage Ukrajine su rekli da je bivši bivšeg premijera Mikolu Azarov obavešten o sumnji za veleizdaju zbog potpisivanja Harkovskih sporazuma, ali on to negira.

Predsednici Rusije i Ukrajine su 2010. godine potpisali Harkovske sporazume o produženju zakupa baza za brodove Crnomorske flote na Krimu na 25 godina od 2017. godine. Nakon povratka Krima 2014. godine u sastav Rusije, ruska strana najavila je raskid sva četiri sporazuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija