• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutanji, mediji

10.04.2021

08:00

ZAPAD U STRAHU, PUTIN TESTIRA NEMAN SUDNJEG DANA! Mislili su da Moskva blefira, a onda su stigli satelitski snimci... Ovo je najmoćnije oružje današnjice! /VIDEO/

Vesti

ZAPAD U STRAHU, PUTIN TESTIRA NEMAN SUDNJEG DANA! Mislili su da Moskva blefira, a onda su stigli satelitski snimci... Ovo je najmoćnije oružje današnjice! /VIDEO/

Podeli vest

Stručnjaci za oružje i zapadni zvaničnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog ruskog "superoružja", torpeda Posejdon 2M39, posebno posle informacije da Rusija planira da na svom delu Arktika rasporedi ova nuklearna torpeda, dizajnirana tako da neotkrivena pređu hiljade kilometara pre nego što se detoniraju kod obale neprijateljskih zemalja i izazovu radioaktivni cunami

Razvoj te "nuklearne bombe Sudnjeg dana", kako je zovu "od milja", odvija se brzo jer je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od ministra odbrane Sergeja Šojgua da ga izvesti o "ključnoj fazi" ispitivanja. Nastavak testova se planira za ovu godinu, a iduće bi trebalo da počne raspoređivanje Posejdona na strateške tačke na Arktiku. Tako piše CNN koji je došao u posed satelitskih snimak koje potvrđuju da Rusija pojačava vojne aktivnosti na Arktiku.

Sa svojim multi-megatonskim bojevim glavama, Posejdon 2M39 može da uništi ogromne delove obale i izazove radioaktivne talase koji bi zbrisali gradove i učinili iz nenaseljivim decenijama.

Posejdon radi tako da detonira na morskom dnu, nedaleko od obale neprijateljske zemlje i izazove cunami koji bi raširio smrtonosno zračenje po čitavoj obali i kilometrima u kopnenu, čineći svo to područje nenastanjivim, prenosi Zimo.

List Tajms of London piše da je ruski predsednik Vladimir Putin želi da 2M39 budu u funkciji do leta 2022. godine i od ministra obrane je zatražio izveštaj o napretku testiranja u februaru, kao i da se nova testiranja očekuju do kraja godine.

Rusija ima najdužu arktičku obalu na svetu, a ta regija čini oko četvrtine BDP-a te zemlje. Severno more je isto tako vredan pomorski koridor od Evrope ka Aziji za službenu Moskvu. Najmanje tri podmornice koje mogu da nose ogromna torpeda već se testiraju u Arktiku.

Kada je Putin pre nekoliko godina najavio da Rusija radi na ovom torpedu, mnogi su odbacili tu ideju kao smešnu i pokušaj zastrašivanja Zapada, podseća Dejli mejl.

Međutim, kada je Moskva krenula sa preuređivanjem podmornica kako bi mogle da nose ogromne projektile, od ideje da je Posejdon "papirni tigar" se momentalno odustalo i sada su retki oni koji misle da je reč o mitu, mada ima onih koji i dalje sumnjaju u sposobnosti ovog oružja.

Ono što se sigurno zna je da je Posejdon - nazvan po grčkom bogu mora - najveći tropedo ikada sagrađen. Dug 20 metara i prečnika 2 metra, ovo oružje na daljinsko navođenje je 30 puta veće od standardnog torpeda i teži oko 100 tona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija