• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2021

20:29

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O PRINCU FILIPU! Zaslužan je za prenos krunisanja, prvi iz kraljevske porodice koji je dao intervju za televiziju, a ponašanje na dvoru smatrao je dosadnim... (FOTO)

Vesti

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O PRINCU FILIPU! Zaslužan je za prenos krunisanja, prvi iz kraljevske porodice koji je dao intervju za televiziju, a ponašanje na dvoru smatrao je dosadnim... (FOTO)

Podeli vest

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge bio je jedna od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici tokom više od 70 godina, navodi Rojters i podseća na kraljičinu izjavu da je u Filipu uvek imala snagu i utočiste

Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj istoriji, tokom koje je bio poznat po čvrstom, zdravom životnom stavu, ocenio je Rojters.

Grčki princ je oženio Elizabetu 1947. godine igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu posle Drugog svetskog rata.

U Bakingemskoj palati je bio jedna od ključnih figura kojoj se kraljica mogla poveriti i verovati, dodaje se u tekstu britanske novinske agencije.

Foto: Printscreen/Youtube/Telekanal 360

Kraljicea Elizabeta Druga i princ Filip
Snaga i utočište za kraljicu

- On je bio, vrlo prosto, moja snaga i utočište svih ovih godina - rekla je Elizabeta u govoru povodom obeležavanja 50 godina od njihovog venčanja, 1997. godine.

Nekadašnji oficir mornarice, princ Filip će ostati upamćen po tome što je bio vrlo markantna javna ličnost.

Otvoren i naprasit, Filip je živeo u senci žene koju je oženio u Vestminsterskoj opatiji 1947. godine i uvek je bio korak iza kraljice, na hiljadama javnih ceremonija tokom njene vladavine.

Filip je često bio kritikovan zbog svog držanja, a ponekad i zbog grubih primedbi, ali prijatelji kraljevske porodice kažu da je Elizabeti donosio duhovitost, inteligenciju, kao i veliku energiju monarhiji.

- Ja, cela njegova porodica, moja, i ostale države, duguju mu mnogo više nego što je on bio spreman da prihvati - rekla je Elizabeta jednom prilikom.

Ako je uopšte gajio frustracije u bračnom životu, nikada to nije pokazivao javno, dodaje Rojters.

Međutim, u njegovom intervjuu za Bi-Bi-Si povodom obeležavanja njegovog 90. rođendana, otkrio je da je na početku braka imao probleme da pronađe svoju ulogu.

- Nije bilo presedana. Kada bih pitao nekoga: 'Šta očekujete od mene da uradim?', gledali su me belo, nisu imali ideju, niko nije imao nešto da kaže -prisetio se Filip.

Filip će ostati upamćen i po tome što je reformisao Bakingemsku palatu i pokušao da iskoristi sve veći uticaj televizije da oslika kraljevski uticaj.

Kraljevski par ima četvoro dece - Čarsla (1948), Anu 1950, Endruja (1960 ) i Edvarda (1964).

Založio se da kraljičino krunisanje 1953. godine bude direktno prenošeno na televiziji, a promenio je i zastarelo ponašanje u palati, koje je smatrao dosadnim.

Prvi član kraljevske porodice koji je dao intervju na televiziji

Prvi je član kraljevske porodice koji je dao televizijski intervju.

Rojters podseća da je kasnije tokom života Filip kritikovan zbog ometanja kraljevske porodice da se prilagodi trendovima, a kritičari su ga optužili da je delimično njegov prepotentni stav zaslužan što njegova deca nisu imala sreće u porodici, s obzirom na to da su se tri od četiri deteta razvela.

Za Elizabetu, Filip je bio podrška za koga je rekla da je "jedina osoba koja tretira monarha kao ljudsko biće." Uprkos glasinama o njegovom neverstvu, par je ostao zajedno do kraja i pod stare dane su uživali u bračnom životu i pazili jedno na drugo, a 70. godišnjicu braka su obeležili u novembru 2017. godine.

Foto: Printscreen/Youtube/Telekanal 360

Princ Filip

Ipak, Filip, sin prognanog grčkog Endrjua od Grčke, potomak Elizabetine pra-pra-prabake kraljice Viktorije i daleki rođak svoje supruge, nikada nije zaista osvojio srca svih Britanaca, zaključuje se.

Filip i Elizabeta su rodbinski povezani pošto im je kraljica Viktorija bili čukunbaka.

Bio je i najkontroverzniji član kraljevske porodice, sve dok njegova deca nisu postala meta tabloida početkom devedesetih godina.

Vojvoda je kritikovan zbog raznih stvari - od pogleda na nuklearnu silu do očuvanja prirode.

Za kritičare je bio licemer

Kritičari su ga zvali licemerom jer je bio na čelu Svetske organizacije za prirodu, dok je istovremeno učestvovao u lovu na fazane.

- Rekao bih da postoji razlika između toga da li ste zabrinuti za očuvanje prirode i toga da ste ljubitelj zečeva - izjavio je za BBC.

Puno ime mu je Filipos Šlesvig-Holštajn Sonderburg-Gluksburg i rođen je na stolu za obedovanje u kući na grčkom ostrvu Krit 10. juna 1921. godine, kao peto dete princa Endrjua.

Njegovi roditelji su izgnani kada je imao 18 meseci.

Preko majke ima britanske i nemačke krvi, a često je kao dete menjao mesto boravka u državama Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbinbre

pre 3 godine

Koga bre briga za fosila?? Covek je bio cisto zlo.

Perica

pre 3 godine

Ajde bre! Sto godina je imao k'o Pantelija pa i bilo je vreme da umre. Sad kao tragedija,pa kako ćemo, šta ćemo.... gluposti!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija