• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2021

08:32

JUŽNOAZIJSKA DRŽAVA TRENUTNO JE NAJVEĆE ŽARIŠTE ZARAZE U SVETU! Indijci se dave u koroni!

Vesti

JUŽNOAZIJSKA DRŽAVA TRENUTNO JE NAJVEĆE ŽARIŠTE ZARAZE U SVETU! Indijci se dave u koroni!

Podeli vest

Poslednjih dana svaka četvrta novozaražena osoba u svetu je iz Indije, zemlje koja je preskočila Brazil na drugom mestu po ukupnom broju obolelih. Zbog aktuelnog hinduističkog festivala Kumb Mela, tek se očekuje drastičan skok inficiranih

Indija je postala najveće žarište koronavirusa na planeti! Ova južnoazijska država poslednjih dana svakodnevno registruje između 160.000 i 170.000 obolelih od korone, što je praktično četvrtina od ukupnog broja novozaraženih u svetu. U ponedeljak je prestigla ozloglašeni Brazil na drugom mestu liste zemalja najpogođenijih aktuelnom pandemijom, sa ukupno 13,8 miliona inficiranih. Stručnjaci, međutim, veruju da je stvaran broj obolelih daleko veći od prijavljenog, jer Indiji nedostaju testovi za koronu, pa mnogi slučajevi zaraze nisu ni registrovani.

Svi bez maske

Situacija će se u narednim danima i nedeljama sasvim izvesno dodatno pogoršati, budući da je u toku čuveni hinduistički festival Kumb Mela, jedan od najmasovnijih verskih događaja u svetu. U njemu već danima učestvuju stotine hiljada pripadnika hinduizma iz cele Indije, koji su okupirali obale reke Gang kako bi se u njoj ritualno okupali i, kako veruju, sprali grehe sa sebe.

Mediji navode da je Kumb Mela u normalnim okolnostima izuzetno živopisan i veseo verski festival, koji privlači i veliki broj turista, ali da trenutno predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje i događaj koji će sigurno razbuktati epidemiju koronavirusa u Indiji. Na fotografijama i snimcima koji su obišli planetu vidi se ogroman broj Indijaca koji se, bez zaštitnih maski i propisane distance, "gužvaju" u reci Gang i njenim pritokama, ali i na ulicama najvećih gradova u toj zemlji.

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Indijski premijer Narendra Modi, lider hinduističke Indijske narodne partije, odbio je da otkaže Kumb Melu iako su ga i savetnici i protivnici iz opozicije upozoravali da će na festivalu biti gotovo nemoguće sprovoditi protivepidemijske mere. On je poručio da je "vera u boga jača od straha od virusa", što je razbesnelo njegove kritičare. Međutim, s obzirom na to da u Indiji živi oko 905 miliona hinduista, Modijeva odluka da ne odloži verski festival uživa ogromnu podršku običnog stanovništva.

Sandžal Gundžjal, visoki policijski zvaničnik, rekao je medijima da organizatori neprekidno apeluju na vernike da se pridržavaju propisanih mera, kao i da je za one koji žele da učestvuju obavezan negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Međutim, zbog velikog broja hodočasnika u ovom trenutku nije moguće insistirati na poštovanju mera.

 

 

Katastrofa neizbežna

- Neprekidno apelujemo na ljude da se drže propisa uvedenih zbog koronavirusa, ali u praksi je praktično nemoguće obezbediti fizičku distancu. Ako bismo to i pokušali, siguran sam da bi to izazvalo stampedo, gnev naroda i veliki broj mrtvih. Zbog korone je ovoga puta festival nešto kraći nego prethodnih godina, ali će biti ekstremno teško držati situaciju pod kontrolom - rekao je Gundžjal.

Kako javljaju mediji, glavnu opasnost predstavlja činjenica da u Kumb Meli učestvuju hinduisti iz čitave Indije, koji će se, kad se festival završi, vratiti u svoje sredine i raširiti zarazu po celoj zemlji. Lekari u Indiji kažu da su zdravstveni kapaciteti već sada pred pucanjem, da nema dovoljno bolničkih kreveta ni medicinske opreme, te da zemlji preti prava katastrofa.

Svet u strahu zbog situacije u Indiji

Nagli porast zaraženih u Indiji odraziće se i na druge države, odnosno na one koje su očekivale isporuku vakcina protiv korone iz Serumskog instituta Indije, jednog od najvećih proizvođača cepiva u svetu. Štaviše, zvanični Nju Delhi je pre dvadesetak dana već bio obustavio izvoz vakcina u druge zemlje, uz obrazloženje da ne može da isporučuje cepiva drugima u trenutku kada ih nema dovoljno ni za stanovništvo u Indiji. Tada je, međutim, epidemiološka situacija u toj zemlji bila kudikamo bolja nego danas.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija