• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.04.2021

20:46

Zaharova: Nema govora o normalizaciji odnosa! KIJEV DOVLAČI ORUŽJE I BOMBARDUJE DONJECK, A EU ZATVARA OČI!

Vesti

Zaharova: Nema govora o normalizaciji odnosa! KIJEV DOVLAČI ORUŽJE I BOMBARDUJE DONJECK, A EU ZATVARA OČI!

Podeli vest

Kijev dovlači tehniku i naoružanje na liniju kontakata na jugoistoku Ukrajine i ne može biti govora o potezima vlasti u pravcu normalizacije situacije. U isto vreme, Evropska unija zatvara oči pred raspoloženjem da se konflikt u Donbasu reši vojnim putem, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

- O kakvoj "uzdržanoj akciji" i čak o "koracima ka rešenju" kijevskih vlasti se može govoriti u uslovima kada se na liniju kontakta aktivno dovlači oružje i oprema Oružanih snaga Ukrajine, a predgrađa Donjecka se svakodnevno bombarduju ukrajinskim granatama i minama od kojih umiru civili, uključujući i decu? Cinično izgleda povlađivanje ukrajinskom mitu o mnogobrojnim ruskim jedinicama raspoređenim na granici, uprkos činjenici da su u EU, čini se, i sami zbunjeni ciframa koje im je pružio Kijev. I to u uslovima kada u Briselu ne samo da zatvaraju oči pred raspoloženjem kijevskih vlasti da nasilno rešavaju sukob na jugoistoku, nego ih, voljno ili nevoljno, i sami podržavaju - navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Navela je da nije moguće da na drugačiji način shvatiti - povremene izjave rukovodstva EU, upućene Kijevu, poput one: „Mi smo na vašoj strani" - izjavila je Zaharova.

- Moguće je, da je vreme da evropsko rukovodstvo, umesto podrške ukrajinskim vlastima, počne da podstiče Kijev na odustajanje od agresivne militarističke retorike. I da savesno ispunjava obaveze preuzete u skladu sa paketom mera iz Minskih sporazuma na samitima u normandijskom formatu. U suprotnom, nema sumnje da je upravo Evropska unija, čiji se stav gotovo ne razlikuje od ukrajinskog, zauzela određenu stranu u sukobu i aktivno se prepušta nacionalističkoj politici kijevskih vlasti - rekla je ona.


Zaharova dodaje da EU na taj način snosi odgovornost i za posledice te politike, uključujući drastično i agresivno kršenje prava i sloboda ruskog stanovništva u Ukrajini, kao i oživljavanje ideologije neonacizma i desničarskog ekstremizma.

Zaharova je dodala i da Rusija očekuje da EU prestane da širi ozbiljne dezinformacije o "ruskoj agresiji" protiv Ukrajine i da počne da traga za tim kako da se normalizuje saradnja s Moskvom.

- Očekujemo da će u Briselu prekinuti sa širenjem ozbiljne antiruske dezinformacije i da će početi, rukovodeći se dugoročnim interesima evropskih naroda, da traže načine za normalizaciju saradnje na relaciji EU-Moskva - rekla je Zaharova.


Ona je dodala da to ide u prilog težnji Brisela da stekne "stratešku autonomiju" u odnosu na partnere sa druge strane okeana u novom multipolarnom svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Ono što EU očekuje od Putina je da povuče ruske trupe iz Donbasa, na isti način kao što je oktobra 2003, isti taj Putin povukao ruske trupe sa Kosova. I tu nema ništa sporno. Pravoslavci na KiM, pravoslavci u Donbasu. U politici nema dvostrukih standarda. Srbija treba da se pridruži stavu EU po pitanju rešavanja krize u Donbasu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija