• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.04.2021

12:53

KOMANDE AMERIČKIH ORUŽANIH SNAGA PODNELE ZAHTEV Obaveštajne službe da deklasifikuju podatke o Rusiji i Kini!

Vesti

KOMANDE AMERIČKIH ORUŽANIH SNAGA PODNELE ZAHTEV Obaveštajne službe da deklasifikuju podatke o Rusiji i Kini!

Podeli vest

Prema podacima lista, predstavnici devet komandi američkih Oružanih snaga podneli su zahtev obaveštajnim službama za deklasifikaciju

Kako je precizirano, oni su prošle godine sastavili pismo i zamolili da dobiju više informacija koje bi zatim mogle da se objave u cilju borbe protiv „štetnog ponašanja“ zemalja. List piše da se u apelu navodi da Vašington može da dobije podršku saveznika samo uz pomoć „javne borbe za istinu protiv izazova Amerike u 21. veku“.

U isto vreme, „Politiko“ piše da je stav vojske da je potrebno učiniti transparentnijom oblast satelitskih snimaka. Ona je pozvala obaveštajnu službu da otkrije takve snimke i fotografije na kojima je zabeleženo „ponašanje protivnika“.

Prema mišljenju jednog od neimenovanih bivših saradnika američkog Ministarstva odbrane, šefovi komandi ne dobijaju neophodne informacije ili ih dobijaju sa zakašnjenjem, a ponekad su i poverljive i stoga ih nije moguće širiti.

- Rusi i Kinezi, između ostalog, koriste informacije kao oružje. To je ozbiljan problem i rukovodioci i specijalisti obaveštajnih službi pokreću to pitanje - izjavila je bivša zamenica ministra odbrane za obaveštajna i bezbednosna pitanja Keri Bigen kojoj je, kako se navodi, poznat sadržaj zahteva.

Zahtev vojske, prema podacima lista, nije objavljen u javnosti, ali je „izazvao buru“ u Pentagonu, obaveštajnoj zajednici i u Kongresu.

Sastavljanje pisma organizovao je šef Indo-pacifičke komande Filip Dejvidson. Potpisalo ga je devet od 11 šefova komandi. Beleška nije bila poverljiva, ali je označena sa: „samo za službenu upotrebu“.

Ranije je „Politiko“ pisao da će kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe SAD formirati Centar za borbu protiv zlonamernog stranog uticaja. Centru je naloženo da se bavi „zlonamernom“ aktivnošću Rusije, Irana, Severne Koreje i Kine.

Podsetimo, američka obaveštajna služba je 2021. godine objavila izveštaj u kojem je optužila Moskvu za pokušaje da podrži bivšeg lidera SAD Donalda Trampa, diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i da „poseje razdor“ u američkom društvu.

Moskva negira bilo kakvu umešanost u to. S tim u vezi, predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki izjavio je ranije da Amerika koristi mit o „ruskoj pretnji“ u unutarpolitičke svrhe.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija