• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.04.2021

17:09

EU IMA PLAN, EVO ŠTA SU POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA IZGLASALI! U slučaju napada Rusije na Ukrajinu... OVO su posledice!

Vesti

EU IMA PLAN, EVO ŠTA SU POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA IZGLASALI! U slučaju napada Rusije na Ukrajinu... OVO su posledice!

Podeli vest

Evropski parlament je usvojio rezoluciju "O Rusiji, slučaju Alekseja Navaljnog, porastu njene vojne moći na granici sa Ukrajinom i napadu Rusije na Češku", koja sadrži i predloge u slučaju napada Rusije na Ukrajinu

U dokumentu se poziva Evropska unija i njeni članovi da odmah na početku sukoba prekinu uvoz nafte i gasa iz Rusije, isključe je iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, zamrznu oligarsima bliskim ruskim vlastima i njihovim porodicama svu imovinu u Evropi i zabrane im ulaz u Evropsku uniju.

U rezoluciji se navodi da će - ruski zvaničnici, čiji su postupci ili njihov izostanak doveli do ratnih zločina u Ukrajini - morati da se pojave pred međunarodnim krivičnim sudom.

Evropski parlament je pozvao Rusiju - da povuče svoju vojsku iz Donbasa i vrati Ukrajini kontrolu nad Autonomnom Republikom Krim i Sevastopoljem, garantuje slobodu plovidbe i tranzita kroz međunarodni tesnac do luka Azovskog mora, da poštuje odredbe Minskih sporazuma i konstruktivno učestvuje u pregovorima u 'normandijskom formatu' i Trilateralnoj kontakt grupi - Rezolucija sadrži zahteve da se zaustavi izgradnja gasovoda "Severni tok 2", kao i "izgradnja spornih nuklearnih elektrana Rosatoma".

Tokom debate o rezoluciji, šef evropske diplomatije Žozep Borelj je 28. aprila objasnio da Evropska unija kao organizacija nema ingerencije da radi ono što je u isključivoj nadležnosti država članica EU i privatnih kompanija. To se odnosi na izgradnju "Severnog toka-2" i funkcionisanje SVIFT sistema.

U dokumentu se poziva na - brzo i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navaljnog - i svih lica koji su privedeni tokom protesta u njegovu podršku i insistira na istrazi o njegovom navodnom trovanju.

Poseban deo rezolucije je posvećen diplomatskom skandalu u vezi sa eksplozijom u skladištu oružja u Vrbjetici u Češkoj, za šta Evropski parlament krivi "kriminalce iz ruskih specijalnih službi". Pozivaju se i države članice EU da zajedno započnu proterivanje ruskih diplomata.

Foto: Reuters

Rezolucija je prihvaćena sa 548 glasova "za", protiv je glasalo 25 članova, a njih 113 je bilo uzdržano.


Kao i sve rezolucije Evropskog parlamenta, koje se tiču spoljne politike i politike bezbednosti i ova ima savetodavni karakter, ali može imati i politički uticaj na strukture EU i vlade članica saveza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tesla

pre 2 godine

Samo citam i smejem se ovim sankcijama, oni nisu svesni da Rusija ima toliko rezervi da još 100 godina može da opstane sa ovim smešnim potezom ove propale i u rasulu ogrezle unije! Sve će im se o glavu razbiti! Nisu ni svesni da će ih pojesti za doručak Rusija! Samo čekam taj trenutak njihove prve reakcije posle ove odluke! Svim srcem sam uz Rusiju, živela bila!

Slobodan

pre 2 godine

Prvo uvedite sankcije sami sebima i amerikancima zbog Kosova i Metohije a onda kada se pogledate u ogledalo i kazete to je to krenite u sankcije prema drugima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija