• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2021

08:46

KAKO STATI RUSIJI I KINI NA PUT?! Danas sastanak ministara G7 u Londonu!

Vesti

KAKO STATI RUSIJI I KINI NA PUT?! Danas sastanak ministara G7 u Londonu!

Podeli vest

U Londonu se danas nastavlja sastanak ministara spoljnih poslova G7 - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, SAD, Kanade i Japana, koji su se prvi put posle dve godine okupili na jednom mestu, a razgovaraće se o novim načinima da se stane u odbranu međunarodnog prava

Diskusije o krizi u Mjanmaru, kao i o odnosima sa Rusijom, Kinom i Iranom vodiće šef britanske diplomatije Dominik Rab koji je ocenio da je skup dobra prilika da se diskutuje o "zajedničkim izazovima i rastućim pretnjama", prenosi BBC.

Tokom jučerašnjeg susreta ministra spoljnih poslova V. Britanije Dominika Raba i SAD Entonija Blinkena konstatovano je da je neophodno učvrstiti globalno savezništvo "slobodarskih" zemlja, da Kinu ne treba zaustavljati, ali da je nužno da Peking prihvati da "poštuje pravila".

Na današnjim sastancima biće reči o situaciji u Mjamnaru i preduzimanju odlučnijih mera protiv vojne hunte u koje spadaju oštrije sankcije, podrška sprovođenju embarga na uvoz oružja i veća humanitarna pomoć.

U drugom delu današnjih diskusija tema će biti Rusija i pitanja kako da se odgovori na razmeštanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i postupanje prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Dominik Rab je ranije najavio da bi G7 trabalo da razmotri osnivanje zajedničke službe za borbu protiv "ruskih dezinformacija i propagande".

U okviru produbljivanja odnosa Velike Britanije sa zemljama indo-pacifičkog regiona, pozvani su, da u svojstvu gostiju trodnevnog samitu, prisustvuju i zvanični predstavnici Indije, Australije i Južne Koreje.

- Britansko predsedavanje samitom G7 je prilika da se okupe predstavnici otvorenih, demokratskih društava i da prikažu jedinstvo u trenutku kada nam je potrebno da se zajednički suočimo sa izazovima i rastućim pretanjama - poručio je Dominik Rab, prenosi Rojters.

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od korona virusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Rab i Blinken treba da "udare temelj" i za prvo planirano putovanje predsednika SAD DŽoa Bajdena u inostranstvo od stupanja na dužnost. Rojters u tom kontekstu napominje da bi samit lidera G7, koji se održava u junu u Britaniji, trebalo da oživi saradnju između tih tradicionalnih saveznika nakon višegodišnjih trvenja pod Donaldom Trampom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 2 godine

Definitivno ceo zapad je bolestan , , stanite im naput , davas lakše počiste .Ova planeta nije stvorena za jednu veru i za jednu naciju . Nećemo vašu pamet jer ste vi kreatori zla.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija