• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2021

13:59

ABAZOVIĆ ŽELI DA ISPUNI ŽELJU PREMINULOG AMFILOHIJA! Temeljni ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita!

Vesti

ABAZOVIĆ ŽELI DA ISPUNI ŽELJU PREMINULOG AMFILOHIJA! Temeljni ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvu (SPC) potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer je to, kako je ukazao, bila želja i preminulog mitropolita Amfilohija

- Najvažnije je da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore - rekao je Abazović za beogradski list "Danas".

Što se tiče ugovora, kako kaže, namera Vlade je bila - i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi veroispovesti, da sve verske zajednice - uključujući i SPC, budu deo jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

- Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a verujem da će Vlada - koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i pre čina potpisivanja - kaže Abazović.

Najvažnije je, ističe, da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Kada je reč o regionalnim odnosima, Abazović ističe da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da vodi dobrosusedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

Foto: Reuters

- Radujem se skorijoj poseti svim zemljama regiona, a žao mi je što pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Verujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima - rekao je Abazović.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da pre Srbije poseti Kosovo, potpredsednik crnogorske vlade odgovara da je na Kosovu boravio prilikom odlaska u službenu posetu Republici Severnoj Makedoniji.

- Očekujem uskoro posetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posete Crnu Goru tokom letnje turističke sezone - kaže Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Kada je reč o slučaju nekadašnjeg visokog funkcionera Crne Groe i predsednika Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, Abazović kaže da je Vlada obnovila zahtev za njegovo izručenje i da se nada da će sa državom Srbijom biti pronađen zajednički jezik, a Marović priveden pravdi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija