• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.05.2021

17:54

ŠTA SADA?! MINSK OBJAVIO TRANSKRIPT RAZGOVORA KONTROLE LETA I PILOTA RAJAN ERA! Zapad je sve očekivao, samo ne ovo!

Vesti

ŠTA SADA?! MINSK OBJAVIO TRANSKRIPT RAZGOVORA KONTROLE LETA I PILOTA RAJAN ERA! Zapad je sve očekivao, samo ne ovo!

Podeli vest

Vazduhoplovno odeljenje Ministarstva saobraćaja Belorusije objavilo je na svom sajtu deo transkripta razgovora beloruskog kontrolora leta i pilota aviona „Rajan er", koji je leteo iz Atine za Viljnus i prinudno sleteo u nedelju na aerodrom u Minsku

Na sajtu je objavljen tekst na engleskom jeziku.

- Dobili smo dojavu specijalnih službi da imate bombu u avionu i da bi mogla da bude aktivirana iznad Vilnjusa - rekao je kontrolor leta.

On je preporučio posadi da iz bezbednosnih razloga prizemlje avion na aerodrom Minska.

Kako se navodi u transkriptu, pilot je potom upitao odakle su dobili informacije o bombi, na šta je kontrolor rekao da je služba bezbednosti dobila mejl sa tim obaveštenjem koji je poslat na adrese nekoliko aerodroma. 

Zatim je pilot upitao ko je dao preporuku da se avion pošalje u belorusku prestonicu, da li je to učinila avio-kompanija, aerodrom sa kojeg je avion poleteo ili onaj na koji bi trebalo da sleti, na šta je kontrolor leta odgovorio: „To je naša preporuka".

Nakon toga je pilot rekao da je „njihova namera da preusmere avion na aerodrom u Minsku".

BRUTALNA ŠAMARČINA LONDONU! SUD U STRAZBURU PRESUDIO: VELIKA BRITANIJA KRIVA! Za nelegalno prisluškivanje, video nadzor, kršenje ljudskih prava... IMA TOGA KOLIKO HOĆETE!

Transkript ne sadrži nikakve pretnje kontrolora leta posadi, istaklo je odeljenje.

Direktor odseka za avijaciju Ministarstva saobraćaja Belorusije Artjom Sikorski u ponedeljak je izjavio da, prema transkriptu pregovora između beloruskih kontrolora leta i pilota aviona „Rajan era", nije bilo vršenja pritiska na posadu prilikom donošenja odluke o prinudnom sletanju.

Avion kompanije „Rajan er", koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju. 

DOGOVOREN SUSRET BAJDENA I PUTINA!

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda". Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo krotiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Просто невероватно ! Цео свет се дигао (УСА, ЕУ, НАТО, БРЕКСИТ и ко зна још ко) због једног клинца, фићфирића новинарчића, који је у најманју руку непријатељ свог народа и терориста. У томе предњаче као што се и могло очекивати - БРЕКСИТ БОЈЗ, (у преводу МИ-6) који благе везе немају са овим догађајем (компанија је Ирска, држављанин Белорус, на Линији од Атине до Вилнијуса) и наравно смислили шта би - да укину северни ток 2. Дали имају бар мали осећај стида???? Изгледа енглези су раса која не уме да поцрвени.

sve je jasno

pre 2 godine

da mi pozivamo na drzavne udare po zapadu i bez da nas placa za to kina ili rusija ili iran, sve oni bi nas hvatali na isti naci.. momak je pozivao na terorizam, na rusenje i demonstracije (po zapadu je bilo kakvo okupljanje a posebno protiv vlasti- najstroze zabranjeno, to su zatvorske kazne bez sudnjena)

Dario

pre 2 godine

Nevolja za Zapad je ta sto je novinarcic spreman da progovori a ima sta da kaze i otkrije ostale ubacene elemente.. Ovo ponistava visegodisnji rad Zapada na busenju sistema u Belorusiji...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija