• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2021

16:04

AMERI PRIZNALI, RUSKI LOVAC JE UBICA NA NEBU: Naše rakete mu NE MOGU NIŠTA! /VIDEO/

Vesti

AMERI PRIZNALI, RUSKI LOVAC JE UBICA NA NEBU: Naše rakete mu NE MOGU NIŠTA! /VIDEO/

Podeli vest

Ko kontroliše vazduh kontroliše i ishod rata

Istorija pamti mnoge bitke dobijene i izgubljene upravo tamo, na nebu. Danas najrazvijenije i najmoćnije zemlje proizvode svoje lovce ili to čine u partnerstvu.

Rusija ima na desetine varijanti, modela i modifikacija svojih lovaca. Legenda o MiG-29 i dalje je operativna u desetinama zemalja. Poređenje između ove letelice i F-16 traje i danas. Ali Rusi imaju novog borca koji lako može ući u rang prva tri najbolja lovca na svetu.

Su-35 je smrtonosan u vazduhu. Iako nije stelt, što više i nije prednost, ovaj avion četvrte generacije nadmašuje sve konkurente, uključujući i američke borbene avione. 

F-35 ima veće borbene mogućnosti

Peter Suci je američki slobodni novinar koji je objavio na hiljade analiza, a mogu se naći i veliki broj knjiga o ratu, nacionalnoj odbrani i vojnoj taktici.

Sredinom 2020. godine godine Suci je široj javnosti izneo svoje stanovište o ruskom lovcu Su-35.

Prema njegovim rečima, Rusi su napravili tačnu "zaustavnu meru" protiv svojih neprijatelja. Peter kaže da bi najnovija modifikacija ruskog Su-35 mogla da se takmiči sa "F-15", "F-18 Eagle" i "F-35 Lightning".

Suci pravi zanimljivo poređenje tereta koji mogu nositi Su-35 i američki F-22. Ruska letelica se može naoružati raketama vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, anti-zračenim, protivbrodskim raketama, laserskim i satelitskim navođenim bombama.

Na ovaj način, Peter samo podseća čitaoce da tako hvaljeni F-22, koji je savršen lovac, ima samo četiri tačke na krilima za oružje i tri unutrašnja.

Dejv Majumdar, takođe poznati istraživač i analitičar tehnologije naoružanja širom sveta naziva Su-35 "ubicom u vazduhu".

Dejv podseća da je Su-35 dizajniran za superiornost u vazduhu i da je upravo to trenutno - superioran. Ovaj lovac pokriva proporcionalno dva osnovna zahteva za brzinu, letenje na velikim visinama pri velikim brzinama.

Na taj način, piše Dejv, pilot ruskog "ubice", može velikom brzinom da ispali raketu.

On pravi upoređenje sa F-35:

- Ako F-35 može da lansira raketu brzinom od 0,9 Maha, onda Su-35 radi isto, ali brzinom od 1,5 Maha. I nije prednost samo brzina, Su-35 sve to radi na nadmorskoj visini od 45.000 stopa, dok je maksimalna visina F-35 30.000 stopa. Energija koju generiše Su-35 čini ga "ubicom u vazduhu". Čini je stvarnom pretnjom za udaljene ciljeve jer takva generisana snaga proporcionalno povećava brzinu rakete i domet njenog delovanja.

Moćni radarski sistem

Ruski lovac je lagan i ima trodimenzionalno vektorisanje potiska. I premda se u ovim pokazateljima ističe, ne bi mogao da se istakne kao "najsmrtonosniji" ako ne govorimo o njegovom C4IRS sistemu.

Iako Su-35 ima modernu elektroniku, on poseduje i jedan nedostatak sa PESA radarom. Ne toliko zbog radarskih karakteristika, već zbog njegovog glavnog nedostatka: On u jednom trenutku sakuplja "obrnute radio podatke", što dovodi do brzog pregrevanja.

Sve u svemu, međutim, radar je odličan. To je Irbis-E i karakteriše ga kao hibridni pasivni radar.

Ovaj radar je verovatno najmoćniji PESA radar integrisan ikada u operativni avion. Njegove mogućnosti omogućavaju mapiranje u letu dok napada četiri kopnena cilja. Svake sekunde prati do 30 ciljeva u vazduhu na udaljenosti između 300 i 400 km i može istovremeno da brani ili napada do 8 vazdušnih ciljeva.

Sistem za ometanje

Dejv Majumdar piše da je razgovarao je sa nekoliko pilota iz američkog vazduhoplovstva i naučio uzbudljive stvari o protivmerama ruskih radara.

Po rečima američkog pilota "F-22", Su-35 ima odličan paket za utišavanje i vođenje elektronskog ratovanja.

- Su-35 može ozbiljno pomoći performanse prijateljskih radara. Takođe efikasno zaslepljuje radarske sisteme koji koriste američke rakete vazduh-vazduh, poput "AIM-120 AMRAAM" - rekao je američki pilot.

Drugi vojni stručnjaci iz američkih vazduhoplovnih snaga kažu da radari AESA u američkim avionima nisu prednost u odnosu na ruski Su-35, i tvrde da su američki radari više pokušaj Vašingtona da se suprotstavi ometanju Su-35.

- Mi, američko Ministarstvo odbrane, nismo sprovodili odgovarajuće metode za suzbijanje elektronskog ratovanja godinama - rekao je drugi visoki zvaničnik vazduhoplovstva sa iskustvom na "F-22 Raptor".

- Dakle, dok smo "nevidljivi", teško da ćemo probiti rusko ometanje i da će naše rakete uspeti da pogode SU-35 - rekao je ovaj neimenovani američki oficir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Komandant 1001

pre 2 godine

" Amerika svetska sila br. 1"....govore neki i pustili vodu da g*vna odu

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija