• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.06.2021

16:51

KIJEV OPTUŽIO NEMAČKU I FRANCUSKU ZA OKUPACIJU KRIMA! Moskva odmah odgovorila:  Zapanjujuće, ali Ukrajini su svi dužni! /FOTO/

Vesti

KIJEV OPTUŽIO NEMAČKU I FRANCUSKU ZA OKUPACIJU KRIMA! Moskva odmah odgovorila: Zapanjujuće, ali Ukrajini su svi dužni! /FOTO/

Podeli vest

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je da Nemačka i Francuska treba da snose odgovornost za "okupaciju" Krima. Usledila je i reakcija iz Moskve. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je primetila da Kijev smatra da sve države imaju neku obavezu prema njima

Danilov je juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu rekao:

- Upravo te dve zemlje (Nemačka i Francuska) su 2008. godine odbile Akcioni plan za članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO. I 2008. godine Gruzija je napadnuta. Posle toga usledila je situacija sa okupiranim Krimom. Da li Nemačka i Francuska treba da snose odgovornost za to? Mislim da treba - rekao je Danilov na brifing za novinare.


Prema njegovim rečima, ako jedna zemlja povređuje granice druge suviše je malo biti samo "abrinut".

- Zapanjujuće, ali Ukrajini su svi dužni. Rusija – gas i Krim, Francuska i Nemačka – ruski gas, Krim i odgovornost za neodgovorno ponašanje ukrajinskih političara, SAD – ruski gas, Krim, oružje, političku podršku neodgovornom ponašanju ukrajinskih političara. Nema strategije, ali i to je neka strategija - navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.


Senator Aleksej Puškov kaže da se Kijev neprekidno žali na druge zemlje zbog pitanja Krima.

​- Večne žalbe Kijeva… govore o krajnjoj nesposobnosti rukovodeće ukrajinske elite. Njoj su za sopstvenu nespobnost krivi drugi - napisao je Puškov na Tviteru i dodao da u Ukrajini jadikuju i zbog toga što Amerika nije zaustavila "Severni tok 2".

Odnosi između Kijeva i Moskve u krizi

Podsetimo, odnosi na relaciji Kijev-Moskva su u krizi zbog pitanja Krima i Donbasa.

Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

S druge strane, u Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija